Storing Vierverlaten voorbij

Hoeveel bieten zitten nog in de grond?

11 December 2017 - Niels van der Boom

Uit statistieken van Suiker Unie blijkt dat begin vorige week nog een kleine 20% van alle suikerbieten in de grond stond. Vooral in Noord- en Zuid-Holland en in de Noordoostpolder moeten nog relatief veel bieten gerooid worden.

De cijfers staan in schril contrast met vorig jaar. Toen moest in week 49 nog 5% van het areaal gerooid worden. Afgezien van gunstigere weersomstandigheden, was het areaal flink kleiner; 70.000 hectare, tegenover ruim 85.000 hectare dit jaar. De 19% nog te rooien slaat daarmee op 16.216 hectare, tegenover 3.500 hectare in 2016. Het hoogste cijfer in de Bietenstatiek van Suiker Unie.

16

duizend

hectare moest in week 49 nog gerooid worden

Hoeveel nog te rooien?
De cijfers die Suiker Unie wekelijks bekend maakt, slaan op de situatie aan de start van die week. Hoeveel gedurende de betreffende week is geoogst, wordt gewoonlijk op woensdag bekend gemaakt. Kijkend naar de voorgaande weken blijft voor week 50 waarschijnlijk een kleine 10% staan.

In de twaalfde campagneweek wordt een gemiddeld suikerpercentage genoteerd van 17,1%. Dat is gelijk aan de week daarvoor. Al 5 weken op rij schommelt het percentage rond de 17%. Regionale percentages schommelen tussen de 17,8% en 16,4%.

Het tarrapercentage maakt een sprongetje van minder dan 12% naar 13,5%. De natte rooiomstandigheden zijn duidelijk merkbaar in de cijfers. De kleigebieden zetten hoge tarra's neer; bijna 18% in Zuidelijk Flevoland, 17,5% op de Groningse klei en 16,7% op de Friese klei.

De storing in Vierverlaten werd snel verholpen

Fabriek eerder op gang
Eerder dan verwacht heeft de suikerfabriek in Vierverlaten (Groningen) de bietenverwerking weer opgepakt. Donderdagnacht 7 december konden er weer suikerbieten worden verwerkt. Het vernieuwen van de transportband verliep sneller dan eerder gedacht. Aanvankelijk werd met 3 dagen stilstand rekening gehouden.

De stilstand betekent een capaciteitsverlies van 40.000 ton bieten. De suikerproductie is tijdens de stilstand wel doorgegaan. De fabriek kon doordraaien op diksap uit de tanks. Deze tanks worden in de loop van de campagne opnieuw gevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden