Vertraging door winterweer

Nog 7.000 hectare suikerbieten in de grond

15 December 2017 - Niels van der Boom

Uit cijfers van Suiker Unie blijkt dat begin deze week nog ruim 7.000 hectare gerooid moest worden. Dat komt overeen met 9% van het totale areaal. Door het slechte weer vorderen de rooiwerkzaamheden maar zeer mondjesmaat. Door de regen loopt ook het percentage tarra op.

Loonwerkers en akkerbouwers hebben zich in week 49 enorm ingespannen om zoveel mogelijk bieten te rooien voor het aangekondigde winterweer. Het areaal nog te rooien daalde aan de start van week 50 van 18% naar 9%. Vooral in Noord- en Zuid-Holland en West-Brabant moet nog een behoorlijk areaal worden geoogst.

7.000

hectare

suikerbieten moet nog worden gerooid

Veel werk verzet
De Noordoostpolder heeft zijn achterstand aardig ingehaald, van 24% naar 12%. Ook op de noordelijke klei ging het percentage van 21% naar 12%. In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, de noordelijke dal- en veengrond en Limburg gaat het om minder dan 5%.

Het suikergehalte in de dertiende campagneweek blijft voor de derde keer op rij op 17,1% staan. Dat is niet het geval voor de tarrapercentages. Door natte rooiomstandigheden stijgt die naar 13,86%. De lijst kent uitschieters boven de 20%. Volgens Cosun stijgt het tarragehalte mede door niet-afgedekte bietenhopen, waar veel neerslag in valt. De tarra wordt hierdoor natter en zwaarder.

Winterweer
Na problemen met de fabriek in Vierverlaten zorgde de extreme sneeuwval nu voor problemen, waardoor een deel van het transport stil kwam te liggen. Uiteindelijk duurde de vertraging minder dan een halve dag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden