Inside: Granen & Grondstof

Graanprijs pas vanaf 2020 weer omhoog

1 Januari 2018 - Wouter Baan

De graanprijzen staan ook de komende jaren onder druk, maar zullen op de middellange termijn gaan stijgen. Deze verwachting staat in een rapport van van de Europese Commissie (EC) over 2017 tot en met 2030.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste jaren noteert de tarweprijs in Europa steevast tussen de €140 en €150 per ton. Dit zijn ook de prijzen die in de komende jaren op de borden prijken. De verwachting van de EC is dat de graanprijzen niet boven de €200 per ton stijgen, zoals dat tussen 2011 en 2015 wel was.

Wel wordt er op de middellange termijn (vanaf 2020) een stijging verwacht. Tussen 2020 en 2030 gaat de EC uit van een prijsrange van €170 tot krap €200 per ton. De prijzen van gerst en korrelmaïs stijgen naar verwachting in de kielzog mee.

Veevoerindustrie grootste afnemer

Vraag neemt toe
De verwachte prijsstijging is een gevolg van de aantrekkende vraag naar graan. Vergeleken met de vraag tussen 2012 en 2017 voorziet de EC op de middellange termijn een stijging van 10%. De veevoerindustrie blijft in de komende jaren de grootste afnemer van graan.  

Qua opbrengstpotentieel per hectare denkt de EC niet dat er nog veel winst te behalen is. Het gros van de Europese akkerbouwgebieden (EU-15) zit met circa 7 ton per hectare aan de top van haar kunnen. De groei die nog behaald kan worden, zal uit de nieuwe lidstaten moeten komen. 

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden