Inside: Granen & Grondstof

Soja-oogst Brazilië ruimer dan gedacht

17 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

Terwijl de sojabonenoogst in Brazilië is begonnen, zijn de verwachtingen voor de soja-oogst naar boven toe bijgesteld. Wat doet dit met de sojakoers op de CBoT in Chicago?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat er door droogte relatief laat gezaaid is, gaat de Braziliaanse soja-oogst vlot van start. Volgens het Amerikaanse adviesbureau FCStone komt de gemiddelde opbrengst per hectare dit jaar uit op 3,2 ton per hectare.

De verwachtingen zijn dat de grootste soja-exporteur ter wereld opnieuw een grote opbrengst gaat halen, hoewel het record van 2017 (114 miljoen ton) waarschijnlijk niet overschreden gaat worden. De opbrengst van 2018 wordt geraamd op 110 miljoen ton.

Verwachte oogst bijgesteld naar 110 miljoen ton

Bijgestelde prognoses 
De hoge opbrengst is deels te wijten aan het grotere areaal. Grote delen van een aantal belangrijke sojabonenproductiegebieden, zoals Mato Grosso, worden gecultiveerd en gebruikt voor de sojateelt. Hierdoor komt het totale areaal uit op 34,9 miljoen hectare. Ook gaat het land waarschijnlijk meer exporteren dan eerder werd gedacht. De export is met 1 miljoen ton verhoogd tot 65 miljoen ton. Dit is nog altijd minder dan het exportrecord van vorig jaar (68,2 miljoen ton).

Hoewel de ruimere oogstprognoses vorige week een kleine dip veroorzaakten op de sojakoers op de CBoT, zet deze niet door. De koers vertoont deze week namelijk een stijging en sloot dinsdag 16 januari op $355,7 per ton. Dit is het hoogste punt sinds half december.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden