Inside: Granen & Grondstof

Week 5: eindelijk beweging in granenmarkt

31 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

De granenmarkt is momenteel behoorlijk in beweging (vooral in de Verenigde Staten) en dat uit zich op de CBoT in Chicago. Op dinsdag 30 januari steeg de prijs naar het hoogste niveau sinds 14 dagen. Waardoor kwam er leven in de brouwerij?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen 14 dagen kwam de laagste notering uit $153 per ton (omzet 96,68 miljoen ton). De tarwekoers op de Europese beurs (Matif in Parijs) bleef stabieler en noteerde een hoogste koers van €160 per ton, tegenover een laagste koers van €154 per ton (omzet 4,62 miljoen ton).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarweprijs (CBoT) steeg de afgelopen dagen flink.

De stijging op de CBoT werd deels veroorzaakt door de de valutaverschillen tussen de euro en dollar. De dure euro is nadelig voor de exportpositie van Europa. Ook het uitblijven van regen in de belangrijke graangebieden in de Verenigde Staten en de lagere waardering van de Amerikaanse wintertarweoogst prikkelde de markt.

Dominante positie van Rusland
Ondanks het feit dat de Russische tarwe-export gehinderd werd door vorst en sneeuw, is het exportvolume vanuit Rusland alsnog hoog (22,6 miljoen ton). Dat is 1/3 meer dan in dezelfde periode vorige jaar. Daarentegen zijn de exportverwachtingen vanuit India naar beneden toe bijgesteld.

De mondiale tarweoogst is toegenomen en komt daarmee uit op 757,4 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van het International Grains Council (IGC). Het verbruik wordt becijferd op 743,6 miljoen ton. De graanvoorraad stijgt daarmee tot een recordhoogte van 254,4 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden