Inside: Granen & Grondstof

Braziliaanse sojaoogst start sputterend

5 Februari 2018 - Niels van der Boom

De regen zorgt ervoor dat de oogst van sojabonen in Brazilië moeizaam verloopt. De achterstand kan hierdoor verder oplopen. Akkerbouwers vrezen voor de kwaliteit van hun product wanneer de regenperiode langdurig aanhoudt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van seizoen 2017/2018 was eind januari voor 0,8% afgerond. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 1,2% (op dezelfde datum). Vorig jaar was reeds 2,2% van de soja op dit moment binnengehaald. Per provincie zijn grote verschillen merkbaar. Zo heeft Mato Grosso, de grootste sojastaat van het land, momenteel 2,8% van de oogst binnen. Vorig jaar was dat 7,5% en het 5-jarig gemiddelde staat voor dit gebied op 3,9%.

De sojagewassen staan er in Brazilië goed voor

Goede gewassen
Naast het regenachtige weer, is ook het lang voortslepende zaaiseizoen het gevolg van een oogstachterstand; er werd namelijk 14 dagen later begonnen met zaaien. Vooralsnog staan de gewassen er in het middenwesten en de regio Paraná goed voor, schrijft marketingbureau AgRural.

Weerrisico
Er zijn 2 scenario’s mogelijk. De gewassen in het middenwesten lopen het meeste risico op kwaliteitsverliezen door langdurige regenval. Valt er veel water in 1 maand tijd, dan wordt de oogst serieus getroffen. Deze vrees is bij akkerbouwers zeker gegrond. Verschillende weerdiensten voorspellen namelijk een blijvend wisselvallig weertype voor de Braziliaanse Midwest. 

In de zuidelijke akkerbouwregio’s is juist sprake van droogte, met name in de staat Rio Grande do Sul. De gewassen zijn nadelig beïnvloed door een gebrek aan vocht tijdens het groeiseizoen. Echter, voor de komende dagen wordt wel regen voorspeld, wat de opbrengstverwachting kan verbeteren.

Positieve stemming
Vooralsnog blijven de Braziliaanse akkerbouwers positief over de op handen zijnde oogst. De gewassen staan er gemiddeld allemaal goed voor. Alleen voor de prijs wordt gevreesd. Die staat namelijk al onder druk; veel soja is reeds op voorhand verkocht. Ook het natte weer is een punt van zorg, zolang de combines niet klaar zijn.

In Chicago staat het sojacontract onder druk, net als die van tarwe. De prijs van soja leverde gedurende week 5 $8 per ton in. De Chicago Board of Trade (CBoT) is het maïscontract gunstiger gestemd. Als enige commodity boekte het in de afgelopen week winst. Over 5 handelsdagen kwam er $1,09 per ton bij. Daarmee kent de maandafsluiting het hoogste prijsniveau in januari. Dat geldt ook voor soja en tarwe.

(Tekst gaat verder onder grafiek)De notering van soja moest in week 5 fors inleveren op de CBoT.

Meer grafieken? Als insider heeft u exclusief toegang tot onze Database.

Maïs pakt winst
Een sterke export vanuit de Verenigde Staten (VS) is een medeveroorzaker van de prijsverhogingen. Het USDA maakte vrijdag 2 februari bekend dat een exportorder van 365.000 ton korrelmaïs was veiliggesteld (koper Egypte). Analisten verwachten dat de maïsexport weleens boven de verwachting van het landbouwministerie kan komen.

Ook de weersomstandigheden in Zuid-Amerika en de toestand van het areaal wintertarwe in de VS worden oogluikend in de gaten gehouden. Ze bieden kansen voor de maïsmarkt.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden