Inside: Granen & Grondstof

Week 7: granenmarkt in de ban van het weer

15 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

In de Verenigde Staten (VS) en Brazilië is sprake van een weermarkt. De droogte in Brazilië en Argentinië beïnvloedt de tarweprijs op de CBoT in Chicago. Toch zorgt dit er niet direct voor dat de markt vaster is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gewassen kunnen zich bij regen nog herstellen. Wel is de opbrengstverwachting van de Braziliaanse tarweoogst met 2,4 miljoen ton gereduceerd naar een totaal van 4,3 miljoen ton. Daardoor zal Brazilië fors meer moeten importeren; in plaats van 5,5 miljoen ton zo’n 8 miljoen ton.

Meer export rondom Zwarte Zee
Vanuit de Zwarte Zeeregio lijkt de export dit jaar iets toe te nemen. Er wordt een export van 37,5 miljoen ton verwacht, vorig jaar was dat 36,5 miljoen ton. Dit ondanks dat er 3 miljoen ton minder geproduceerd is in Rusland, ten opzichte van vorig jaar (85 miljoen ton).

In Oekraïne is ook minder geproduceerd (26 miljoen ton). Opvallend is dat, ondanks een zwakke dollar, de export vanuit de VS 10% achter loopt, in vergelijking tot vorig jaar.

Europese markten volatiel
De Europese markten laten een wisselend beeld zien met een stijging in de Franse spotnoteringen van €3,50 tot €160,50 per ton (levering maart) en dalingen van enkele euro’s per ton in Duitsland en Nederland. De maïstermijnnotering (levering maart) steeg met €2,50 tot €153,75 per ton, bij een juninotering van €160 (+€1,75) per ton.De slotkoers van tarwe laat op de Matif een jojoënd beeld zien.

Wilt u meer grafieken zien? Bezoek dan onze database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden