Sterke vraag uit voerindustrie

Duitse voertarwe duurder dan baktarwe

16 Februari 2018 - Wouter Baan

De vraag naar tarwe vanuit de Duitse veevoerindustrie is zo sterk dat baktarwe nu veelvuldig gebruikt wordt voor de productie van mengvoer. Het zorgt voor een omgekeerde wereld, waarbij voertarwe aanzienlijk duurder is dan baktarwe.

De Duitse export van (bak)tarwe is het afgelopen seizoen fors gedaald; als gevolg van de Russische graanovervloed op de wereldmarkt, die ook goedkoper kunnen produceren. Ook de tegenvallende tarweoogst in Duitsland (door hevige regenval afgelopen zomer) draagt hieraan bij. Tegelijkertijd is hierdoor minder import vanuit Oost-Europa (Polen en Tsjechië). Per saldo is tarwe echter ruim voorradig in Europa. Mede omdat de wereldwijde eindvoorraden enorm zijn.

Tarwe dominant aanwezig in varkensrantsoenen 

Voerindustrie slokt grote volumes op
De veevoerindustrie in Duitsland is de grootste van Europa. De grootafnemers zijn de Duitse varkenshouders, met een gezamenlijke varkensstapel van krap 30 miljoen stuks. Nu de tarweprijzen (door ruime voorraden) onder druk staan, is dit eiwitcomponent dominant aanwezig in het varkensvoer. Alternatieven, zoals soja en korrelmaïs, rekenen momenteel minder gunstig.

Op papier mag tarwe dan ruim voorradig zijn, in praktijk is dat niet altijd het geval. Europese akkerbouwers zijn terughoudend met verkopen en wachten op een mogelijk prijsopleving later in het seizoen. Dit is mogelijk wanneer er (vorst)schade optreedt in de Europese wintertarwe.

Kloof van €10 per ton
Voertarwe (levering februari of maart) levert op de EEX in Leipzig (Duitsland) nu zo’n €168 per ton op, tegenover een notering van €159 per ton voor baktarwe (milling wheat). Graanhandelaren in Duitsland laten weten dat Duitse akkerbouwers baktarwe nu veelvuldig als voertarwe verkopen. Dit omdat het simpelweg meer oplevert. Zeker omdat de kwaliteit van tarwe soms te wensen overlaat, waardoor zij de kans lopen gekort te worden in de uitbetaling. Het maakt dat de wat sluimerende tarwemarkt in Duitsland levendiger is geworden.

Overigens is het prijsverschil tussen voer- en baktarwe niet van gisteren. Zo staat de notering van EU-Voertarwe (Rotterdam) al geruime tijd (september 2016) bijna structureel boven de tarwe-notering op de Matif in Parijs. In het verleden kwam dat alleen incidenteel voor.Sinds september 2016 noteert voertarwe structureel boven baktarwe. 

Iedere dag informatie met koersadvies ontvangen over de granenmarkten? Neem een abonnement op Granen & Grondstof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen & Grondstof

Prijs is de bottleneck voor Nederlandse baktarwe

BB TV Hoogendijk en Kortekaas

'Helft areaal kan baktarwe voor brood worden'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden