Inside: Granen & Grondstof

Russische graanexport weer op volle kracht

22 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

Vorige week werd 914.000 ton tarwe uit Rusland geëxporteerd. Het betekent dat de Russische exportmotor weer op volle toeren draait.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar Russische tarwe loopt goed door. Zo bleek dat de GASC, de belangrijkste kopende instantie in Egypte, 120.000 ton tarwe in een tender heeft gekocht (levering maart/april). De instantie betaalde daarvoor $223,50 per ton, $5 per ton meer dan de transactie van eerder deze maand.

Dit beeld sluit aan bij het feit dat de prijzen voor Russische tarwe de laatste weken sterk gestegen zijn. Daarmee volgen ze de koersen op de CBoT in Chicago, die eerder al stegen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Vanaf week 4 liet de CBoT een stijging in de tarwekoers zien. 

De Russische tarwe-export ligt momenteel bijna 40% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Niet alleen de tarwe-export ligt hoog, maar ook de verwachtingen voor de totale graanexport hebben een recordniveau van 45 miljoen ton bereikt. De Russische graanverkopers zullen (om dat niveau te bereiken) elke week 700.000 ton graan moeten verkopen.

Enorme oogst verwacht
Voor 2018 wordt overigens opnieuw een enorme graanoogst verwacht in het land. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht dat er minimaal 110 miljoen ton graan geoogst gaat worden. Dat ligt echter wel lager dan de 134 miljoen ton van afgelopen jaar.

De Russische overheid stimuleert de graanexport door bijvoorbeeld subsidies te geven op transport. Ook werd recent bekendgemaakt dat de belastingen voor de Russische graanhandelaren verlaagd worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden