Inside: Granen & Grondstof

Droogte heeft meer invloed dan verwacht

9 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Het meest recente WASDE-rapport, opgesteld door het Amerikaanse ministerie voor Landbouw (USDA), deed de granenmarkt alle kanten op bewegen. Daarbij heeft vooral de droogte een grotere invloed dan analisten eerder hadden verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïsprijzen bereikten onlangs het hoogste punt in 7 maanden tijd. Het product profiteerde van het rapport, omdat er kleinere voorraden werden gerapporteerd dan analisten in eerste instantie hadden verwacht. Niet alleen de Argentijnse productie werd met 3 miljoen ton verlaagd (tot 36 miljoen ton), maar ook de Braziliaanse productieraming werd met 0,5 miljoen ton verlaagd (tot 94,5 miljoen ton).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De maïsnoteringen bereikten onlangs het hoogste niveau in 7 maanden tijd.

Grotere voorraad van sojabonen
De prijzen voor sojabonen reageerden nauwelijks op het WASDE-rapport. Er was een kleine daling zichtbaar, omdat de wereldwijde voorraden groter uitvielen dan verwacht. In eerste instantie werd verwacht dat de wereldwijde voorraden op 94,4 miljoen ton zouden uitkomen, maar dit is bijgesteld naar 98,1 miljoen ton.

Aangezien de export in de Verenigde Staten (VS) hoger lag dan werd verwacht, vielen de prijsdalingen mee. Zo nam China over week 9 circa 1,3 miljoen ton soja af uit de VS. Ook Mexico nam met 307.000 ton soja veel af. Dit is opvallend, omdat er nog wel angst is voor de uitkomst van de NAFTA-onderhandelingen.

Droogte opnieuw van invloed
De situatie in Argentinië en Brazilië blijft de gemoederen bezig houden. Door de droogte wordt de Argentijnse sojaoogst geraamd op 47 miljoen ton, in plaats van de eerder genoemde 54 miljoen ton. Dat zou betekenen dat de huidige oogst de laagste in 6 jaar tijd wordt. Daartegenover staat wel dat de verwachte Braziliaanse sojabonenproductie met 1 miljoen ton wordt verhoogd tot 113 miljoen ton.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De sojanoteringen lieten na een langdurig stijgende trend een kleine daling zien.

Tarweproductie is verlaagd
Ook in de Great Plains (VS), het belangrijkste productiegebied van tarwe, hebben telers te maken met droogte. Dit ondersteunt de tarweprijs. In verschillende staten staat 50% van de tarwe er slecht tot zeer slecht bij. Ook de verwachte Argentijnse tarwe-oogst ligt, door de droogte, lager dan in het voorgaande seizoen.

Het rapport van de USDA weerspiegelde deze problemen, gezien het feit dat de wereldwijde productiecijfers lager uitvielen dan analisten hadden verwacht. De verwachting is dat er bijna 269 miljoen ton tarwe geproduceerd gaat worden. Echter, daarbij moet ook gemeld worden dat er problemen zijn met de export van tarwe uit de VS. Het land heeft namelijk stevige concurrentie van Rusland en Argentinië.De tarwenotering op de CBoT werd opnieuw ondersteund door berichten over droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden