Inside: Voermarkt

Reststromen prijzen zichzelf in rantsoen

17 April 2018 - Wouter Baan

Terwijl de grondstofkoersen en brokprijzen stijgingen vertonen, laten de prijzen van verschillende bijproducten juist een daling zien. De tendens is zelfs zo dat het tijd is om de rantsoenen onder de loep te nemen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen weken hebben de prijzen van diverse bijproducten behoorlijk ingeleverd. Zo hebben leveranciers de producten van tarwegistconcentraten (TGC) en tarwezetmelen (TZM) naar beneden tussen de €0,05 en €0,20 per procent droge stof naar beneden toe bijgesteld. De reden van deze prijsdaling is een ruim aanbod. Per leverancier en deelstroom varieert het aanbod enigszins. Zo is TZM Corami wel weer beperkt beschikbaar.

Echter, per saldo kunnen TZM en TGC prijstechnisch een interessante eiwitbron zijn. Zeker, omdat de brokprijzen (varkens en rundvee) in de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen. Ook in de komende maanden liggen prijsverhogingen op de loer. Daarom worden veehouders erop geattendeerd dat het nu tijd is om de rantsoenen opnieuw door te rekenen.

Reststromen broodindustrie zijn uitzondering op regel

Aardappelreststromen lopen goed weg
Ook het aanbod van reststromen uit de aardappelindustrie is ruim tot zeer ruim. Een trend die gangbaar is gedurende deze periode van het jaar. Tegenover een ruim aanbod staat een goede vraag; leveranciers laten weten dat aardappelreststromen relatief dominant aanwezig zijn in de verschillende rantsoenen. Wat betreft aardappelreststromen liggen prijsverlagingen niet direct in het verschiet. De reststromen uit de brood- en banketindustrie neigen, als uitzondering op de regel, wel omhoog. Zo is bij leverancier Duynie de prijs van robiscopellets met €2,50 per 100 kilo verhoogd.

Wat dat betreft is er juist sprake van een ruim aanbod nu bierbrouwers zich voorbereiden op de zomermaanden. Nederland telt sinds enkele jaren steeds meer kleine brouwerijen. Sinds 2007 is het aantal zelfs verviervoudigd tot ruim 370. Een aantal van deze partijen weten niet goed raad met biergist wat ontstaat tijdens het fermentatieproces. Een heikel punt is dat de reststromen bij deze kleine brouwerijen te klein zijn om veehouders op grote schaal te bedienen. Echter, voor een individuele veehouders liggen hier kansen voor goedkoop voer.

Weideseizoen van start
Nu het weideseizoen van start is gegaan, neemt de melkaanvoer rap toe. Traditioneel gezien bereikt de Nederlandse melkaanvoer de piek in mei. Aanbieders van zuivelreststromen merken nu al een groeiend aanbod. Zoals is kaaswei bijvoorbeeld ruim voorradig. Dit suggereert tevens dat de kaasproductie er stevig op staat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden