Inside: Granen & Grondstof

Russische tarweprijs naar 3-jarig hoogtepunt

27 April 2018 - Niels van der Boom

De prijzen voor Russische tarwe blijven stijgen. Daarmee is zelfs het hoogste punt in 3 jaar tijd bereikt. Doordat de roebel zijn waarde iets heeft verbeterd, besluiten akkerbouwers meer tarwe aan te bieden. Kopers gaan daar gretig op in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs voor tarwe bedroeg begin april in Rusland zo'n $213 per ton. Inmiddels is dit gestegen tot $215 per ton. Daarmee kruipt het steeds verder naar de grens van $220. Die werd eerder aangehaald als een magische grens. Analisten verwachten dat nieuwe stijgingen haalbaar zijn en de export lijdt hier niet onder.

43

procent

meer tarwe geëxporteerd dit seizoen

Meer export
Volgens agrarisch onderzoeksbureau SovEcon was de Russische tarweprijs in 3 jaar tijd niet zo hoog. Dat zegt het tegen nieuwssite RT. Tot 23 april hebben akkerbouwers deze maand 1,19 miljoen ton tarwe verkocht, zo blijkt uit nieuwe exportcijfers. Het gehele seizoen is tot dusver goed voor bijna 33 miljoen ton tarwe, een toename van 43% ten opzichte van het seizoen ervoor.

De Russische boeren en graanexporteurs vinden gretig aftrek van hun product. Naast export is er ook binnenlandse vraag. Vooral in de zuidelijke Russische gebieden is vraag naar tarwe. Een van de redenen is dat er meer scheepvaartverkeer mogelijk is nu de lente is aangebroken. Daarnaast is de koers van de roebel, ten opzichte van de dollar, weer iets opgekrabbeld.

Roebelkoers
De lage koers maakt tarwe zeer aantrekkelijk voor kopers. Het heeft er echter volgens analisten ook voor gezorgd dat akkerbouwers tijdelijk zijn gestopt met de verkoop. Sommige bedrijven zouden zelfs lopende contracten hebben ontbonden. Een koersverhoging zorgt voor meer verkoop.

De Russische tarwe staat er gemiddeld goed op. Wel is het voorjaar flink later en is het koud. Er is vooralsnog voldoende vocht beschikbaar voor de gewasontwikkeling. In de Verenigde Staten (VS) hebben de wintertarwegewassen het veel slechter. Daar blijft het extreem droog en regen brengt slechts plaatselijk verlichting.

Daarnaast wordt weer vorst verwacht. Die is echter niet koud genoeg om schade aan de tarwe toe te brengen. In het noorden van de Midwest hebben akkerbouwers met overstromingen te maken. Het voorjaar verloopt in de VS zo zeer moeizaam.

Tarweprijzen
Als gevolg stijgen de prijzen voor tarwe op de CBoT. Week 17 startte met $169,57 per ton. Ongeveer 2 dagen later was de prijs opgeklommen tot $178,67 per ton. Ook donderdag 26 april sluit het meicontract in de plus. Ook de Matif heeft een klein beetje winst geboekt, tot een slot van €165,25 per ton op 25 april. Donderdag 26 april wordt dat niveau vastgehouden.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Kleinere oogst
Voor Russische tarwe van nieuwe oogst (levering augustus) liggen de prijzen op een lager niveau. Tarwe met 12,5% eiwit wordt voor $198 per ton FOB aangeboden en voor 10,5% eiwit is dat $188 per ton. De eindvoorraad oude oogst wordt voor Rusland iets hoger ingeschat (ten opzichte van 2017) maar lager dan eerder gedacht. Samen met een lagere productie wordt een kleinere productie in 2018/2019 verwacht. De actuele oogstramingen komen op 74,8 miljoen ton uit, tegenover 85 miljoen ton in het huidige seizoen

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden