Nieuws Poolprijs

Granenpool Agrifirm weerspiegelt vlakke markt

1 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Agrifirm betaalt de deelnemers van haar granenpool €155,90 per ton uit voor baktarwe. Brouwgerst is een positieve uitzondering op de verder vlakke graanmarkt. Dat blijkt nu de granenpool is afgerond.

De poolprijs van €155,90 per ton baktarwe is inclusief een bakpremie van €3 (bovenop de voertarweprijs). De poolprijs voor het ketenproject met Koopmans komt uit op €163,90 per ton, inclusief een kwaliteitspremie. De bewaarpool scoorde het beste; inclusief een bewaarvergoeding leverde de baktarwe in die pool €170,50 per ton op.

De vlakke prijzen verklaart Agrifirm door een mondiaal overaanbod aan tarwe. Ook de tegenvallende export vanuit Europa was nadelig. Het bewaren van de tarwe heeft daardoor betrekkelijk weinig resultaat gegeven, ten opzichte van direct verkopen in de oogst.

Brouwgerst uitzondering
Brouwgerst is een positieve uitzondering op de verder vlakke granenmarkt. De vraag naar het product is goed. De poolprijs van zomerbrouwgerst is uitgekomen op €175 per ton. Dat is €31 per ton meer dan de prijs van voergerst. Ook de winterbrouwgerst scoorde hoger dan de prijs voor baktarwe, en komt uit op €156 per ton. In de bewaarpool leverde de brouwgerst zelfs €189,50 per ton op.

De genoemde prijzen zijn zonder een voorschot voor de telers die deelnemen aan de basispool. Zij ontvangen een extra premie van €3,10 per ton. De leden van Agrifirm krijgen ook nog ledenvoordeel; per ton krijgen zij €2,25 extra.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
boer drenth 1 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10878746/granenpool-agrifirm-weerspiegelt-vlakke-markt][/url]
deze prijs krijgen de boeren niet. het lijkt allemaal mooi . maar daar gaat in ieder geval ,,droogkosten ,, behandel kosten en inname kosten af. dus doe er maar 10 t0t 20 euro af . dan zit je beter bij de werkelijke prijs. maar dat zal bij andere afnemers wel niet anders zijn.
bookeskook 14 Juni 2018
Er zijn afnemers die dit soort kosten en aftrekken helemaal niet hebben. Gewoon kippergewicht is gewicht of er moet overmatig veel vuil inzitten. Kwestie van een uur de overal uitdoen en eens rondbellen!
consument 9 Juli 2018
welke prijs ? drenth ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden