Inside Granen & Grondstof

Granenpool Profytodsd dicht bij vorig seizoen

7 Juni 2018 - Niels van der Boom

De uitbetaalprijs voor de lange tarwepool van toeleverancier Profytodsd ligt afgelopen seizoen dichtbij die van het jaar daarvoor. Het vlakke marktverloop heeft ervoor gezorgd dat de granenpool rustig is verlopen. De recente prijsstijgingen hebben hopelijk een positieve invloed op oogst 2018.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto eindprijs van de lange tarwepool komt uit op €146 per ton bij Profytodsd, vorig jaar was dit €147,50. De tarwe in de pool is verkocht tussen augustus en mei voor prijzen tussen de €140 en €152 per ton. Gemiddeld komt de marktprijs in deze periode op beurs Emmeloord uit op €160 per ton.

146

euro

per ton betaalt Profytodsd netto uit

Voorschot
Na de aftrek van de kosten voor de op- en overslag, bewaring en overige toegerekende kosten komt het bedrijf uit op €146 per ton. Aangezien er reeds een voorschot is uitbetaald, krijgen de deelnemers een nabetaling van €36 per ton. Op de eindprijs vindt nog wel een eventuele correctie plaats van droogkosten en het hectolitergewicht. Profytodsd zegt bewust te kiezen voor een systeem met nettoprijzen, zodat de teler zonder 'rekenen' kan zien wat zijn graan heeft opgebracht.

De korte tarwepool loopt vanaf de oogst tot en met december en die kwam uit op €147 per ton. De markt lag in die periode lager, maar door de korte bewaarperiode zijn ook de bewaarkosten lager. Hierdoor is het nettoresultaat nagenoeg gelijk aan de lange pool. De nettoprijs van de pool voor voergerst komt uit op €138 per ton. De meeste hiervan is op dagprijs verkocht.

Ongunstige oogst
Profytodsd ontving de meeste tarwe afgelopen jaar in de eerste helft van augustus. Aangezien de weersomstandigheden niet altijd ideaal waren, lag het vochtgehalte met 16,2% gemiddeld iets hoger. Het hectolitergewicht was met een gemiddelde van 74 goed. Ook de hectareopbrengsten waren redelijk tot goed.

De recente prijsstijgingen op de granenmarkt bieden perspectief voor het komende seizoen, zo hoopt het bedrijf. Het werkgebied strekt zich uit over Flevoland en Noord-Nederland. Het areaal granen is onder deelnemers licht afgenomen. Ook is er meer zomertarwe en/of zomergerst gezaaid in plaats van wintertarwe. Komende oogst worden daarom minder tonnen verwacht.

Hogere prijs
"Het ziet er nu naar uit dat de prijzen kunnen aantrekken en op een hoger niveau uitkomen", zegt directeur Frans van Egmond. "Dit biedt perspectief voor het nieuwe seizoen, maar we moeten niet vergeten dat de wereldvoorraad nog altijd groot is."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden