Inside Granen & Grondstof

Week 23: prijsrally tarwe getemperd

7 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

Na een stevige prijsstijging op de tarwemarkt, lijkt deze nu te stabiliseren. Beleggers zijn iets voorzichtiger geworden, waardoor de stijging getemperd werd. Ook de wintertarweoogst in Amerika, die nu van start gaat, tempert verdere prijsstijgingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Rusland is de tarweoogst begonnen. Volgens boeren komt de opbrengst in het zuiden van het land de helft lager uit dan vorig jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de droogte, maar ook met de extreme regenval. Ook is er medio mei op diverse plaatsen in het land vorst gemeld. De handelaren merken nu al dat de oogst fors lager is. Voor Russische boeren is dit niet verkeerd, want zij krijgen bijna 50% meer uitbetaald dan vorig jaar.

Ook in de Zuidelijke Plains is het extreem warm (40 graden) en is weinig regen gevallen. Daardoor is de staat van het gewas nog slechter geworden. Deze condities zijn ook terug te zien in de verwachtingen van het International Grains Council (IGC) voor de mondiale tarweproductie. Die zal waarschijnlijk uitkomen op 742,2 miljoen ton, ruim 2% lager dan vorig jaar. Het verbruik zal naar verwachting rond de 745,5 miljoen ton liggen, een stijging van 0,7%. Daarmee daalt de wereldtarwevoorraad met 3,2 miljoen ton naar 258,4 miljoen ton.

Duitse oogst kleiner
Ook in Australië is het extreem droog, wel wordt er daar op de korte termijn regen verwacht. Diverse coöperaties schatten in dat de Duitse tarweoogst lager uitvalt dan vorig jaar. Ze verwachten een opbrengst van bijna 23 miljoen ton, tegen 24,5 miljoen ton in 2017.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs laat een onrustig beeld zien.

Goede waardering maïsoogst
De maïsprijs blijft sterk dalen. Op de CBoT in Chicago werd het laagste niveau in 2 maanden tijd aangetikt. De sterke daling is deels te verklaren door het gunstige weer in de Verenigde Staten (VS) en een buitengewoon goede waardering van de maïsoogst.

De Amerikaanse maïsoogst verkeerde afgelopen week voor 78% in een goede tot uitstekende conditie, in vergelijking tot 68% vorig jaar. Ook werd 6 juni bekend dat Europa maïs uit de VS  met 25% belast; dit als tegenmaatregel op de heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op Europees staal heeft ingesteld.

Sojabonenprijs daalt
Op de markt voor sojabonen overheerst een neerwaartse trend. Sinds het einde van week 22 is de notering gedaald van $380 per ton naar $367 per ton. Dit heeft te maken met de gunstige oogstcondities in de VS en de handelsspanningen tussen China en de VS.

Ondertussen koopt Argentinië voor het eerst in 20 jaar weer sojabonen uit de VS. Dit is vreemd, omdat Argentinië de op 2 na grootste producent is. Het is een gevolg van de verlaagde productie in het land (-16 miljoen ton) door extreme droogte. De uiteindelijke oogst komt daardoor waarschijnlijk onder de 40 miljoen ton uit. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden