Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs blijft staan in pool Poldergraan

21 Juni 2018 - Niels van der Boom

Graancollecteur Poldergraan in Biddinghuizen weet het resultaat in hun lange tarwepool voor oogst 2017 nagenoeg gelijk te houden aan het jaar ervoor. De poolprijs van gerst komt iets lager uit. Deze kon vooral aan het einde van het seizoen profiteren van een opleving.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Poldergraan, voorheen Blonk, betaalt zijn telers €146 netto per ton uit voor hun lange tarwepool (inclusief voorschot). Telers zonder voorschot ontvangen €3 per ton extra rentevergoeding. De bewaarpool voor voergerst komt netto uit op €142 met en €145 zonder voorschot. In beide gevallen wordt €2,50 per ton extra betaald wanneer telers hun graan zelf in Biddinghuizen hebben geleverd.

146

euro

per ton betaalt Poldergraan uit

Over oogst 2016 bedroeg het resultaat van de lange tarwepool €146,40. Daarmee is het resultaat nagenoeg gelijk. Die van gerst ligt wel iets lager, want oogst 2016 maakte een prijs van €144,60. De levercondities voor de tarwe zijn een vochtgehalte van 15% en een hectolitergewicht van 72 à 73. Voor gerst geldt een vochtgehalte 15% en een hectolitergewicht van 62 à 63.

De korte tarwepool kwam eerder dit verkoopseizoen uit op €147,50 netto per ton. Daarmee ligt het resultaat zelfs iets boven dat van oogst 2016.

Prima kwaliteit en kilo’s
Vestigingsmanager Gert Jan Bonestroo noemt de kwaliteit goed. Over het hectolitergewicht, de eiwitgehaltes en DON is hij goed te spreken. De opbrengst in het Flevolandse werkgebied was met 9,5 ton per hectare goed te noemen. In alle gevallen veel beter dan oogst 2016. De ontwikkeling van de prijs kent gedurende het gehele afzetseizoen (juli tot 1 juni) een vlak en laag niveau. Het totale volume in de pool is afgenomen; met name door een groter areaal suikerbieten.

De pool voor gerst wordt opgemaakt uit 70% wintergerst en 30% zomergerst. "De wintergerst was van goede kwaliteit. We zagen mooie opbrengsten", aldus Bonestroo. "Ook de kwaliteit van zomergerst was redelijk goed. Door schaarste in de markt steeg de gerstprijs in mei naar het niveau van tarwe. In 2016 lag de prijs daar €10 per ton onder. Door lokaal af te zetten, waarde toe te voegen door bewerkingen en de kosten laag te houden is een goede prijs neergezet voor dit gewas."

Trump en tarwe
Bonestroo verwacht dit jaar iets minder wintergerst en iets meer zomergerst te ontvangen. Het areaal tarwe is stabiel. "Gezien het vroege seizoen verwacht ik de eerste gerst begin juli." Met een voorspelling over het komend verkoopseizoen is hij voorzichtig. "De vooruitzichten zijn best positief, want het verbruik ligt wereldwijd iets hoger dan de productie. Dat biedt perspectief. Het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft ook invloed, zo toonde de markt recent aan. Dit blijft een zeer onvoorspelbare factor."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden