Inside Granen & Grondstof

Stabiele tarweprijs in pool Pars Granen

20 Juni 2018 - Niels van der Boom

Ondanks de aanhoudend lage tarweprijzen, heeft de poolprijs van Pars Granen uit Sint Jacobiparochie hier niet onder geleden. De prijs eindigt €0,50 onder vorig seizoen en de prijs van maaltarwe eindigt zelfs boven het resultaat van oogst 2016.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de lange bewaarpool (met voorschot) voor voertarwe betaalt Pars Granen een nettoprijs van €147,50 per ton. Zonder voorschot kunnen telers €3 bovenop de prijs tellen en komt deze op €150,50 netto. Kosten voor inname (€7) en opslag (€8,90) zijn hier reeds vanaf getrokken. Het resultaat verschilt niet noemenswaardig met de oogst ervoor.

De poolprijs van waddentarwe komt uit op €150,50 per ton en is met voorschot. Het betreft maaltarwe met een eiwitgehalte tussen de 11% en 12%. Van het totale volume kon 30% als maaltarwe worden afgezet. Over de gehele linie is Pars tevreden over de kwaliteit.

150,50

euro

per ton levert de pool voor maaltarwe op

Gerstmarkt
Voor voergerst betaalt Pars €144,50 per ton, inclusief voorschot. Dat is €11 per ton boven oogstjaar 2016, wat te maken heeft met de prijsvorming van gerst. "In 2016 lag de gerstprijs lange tijd €10 onder het niveau van tarwe", zegt directeur Jelte Pars. "In 2017 lag de prijs vrijwel gelijk aan tarwe, door krapte in de markt. Zo'n 95% van ons volume betreft wintergerst. Zomergerst wordt in ons gebied (Noord-Friesland en Groningen) vooral gebruikt als gatenvuller in het bouwplan. Door de natte herfst is dit voorjaar meer zomergerst uitgezaaid. Het tarweareaal blijft dit seizoen stabiel."

De graancollecteur probeert waar mogelijk tarwe lokaal af te zetten. Bijvoorbeeld bij diverse molens, of als geplet product voor de veehouderij. "Friesland telt veel melkveehouders die tarwe in hun rantsoen opnemen", aldus Pars. "De granenhandel is transparant en tevens een wereldmarkt. Met lokaal afzetten kun je wellicht iets meer verdienen, maar veel ruimte is er niet. Is een graansoort te duur, dan schakelen afnemers over op een prijsgunstig alternatief."

Voor oogst 2018 blijft de pool onveranderd. Dit geldt ook voor het bonussysteem, dat Pars nu een aantal jaren hanteert. Wie 200 tot 500 ton levert, ontvangt €1 per ton bonus. Bij 500 tot 1.000 ton is dat €1,50 en bedrijven die meer dan 1.000 ton graan aanleveren, ontvangen €2 per ton extra.

Oogst week eerder
Pars is voorzichtig met uitspraken over komend seizoen. "Circa 2 tot 3 weken terug hebben we nog handel gedaan voor €170 per ton. Inmiddels is die prijs niet meer te maken", weet hij uit ervaring. "De droogte heeft in Noord-Duitsland en Oost-Europa wel effect op de graanoogst en daar rijden de combines al. Dat is niet uit weelde. In Nederland heeft het nog geen effect op de opbrengst; zeker niet op kleigrond. Door het warme weer start de graanoogst naar verwachting wel 1 week eerder."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden