Inside Granen & Grondstof

Sojaprijs op laagste niveau sinds 2016

27 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De noteringen op de granenmarkten blijven maar een dalende tendens vertonen. De prijzen van sojabonen noteren zelfs op het laagste niveau sinds 2016. Wat beweegt de markt, nu ook de oogst in Nederland eraan komt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lage prijs voor sojabonen komt voort uit de verwachte grote voorraden en hoge opbrengsten. De Zuid-Amerikaanse oogst wordt voor 2019 op 189,5 miljoen ton geschat, terwijl dat dit jaar 170 miljoen ton was. Het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) berichtte maandag 25 juni dat verwacht wordt dat de sojaoogst bovengemiddeld gaat uitvallen.

Tarievenoorlog
Ook de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten (VS) zet door. Zo heeft het Chinese ministerie van Financiën bekendgemaakt dat de importtarieven op veevoer (onder meer soja) uit omringende Aziatische landen opgeheven worden. De Chinese investeerders menen dat Peking serieus bezig is met het doorvoeren van importtarieven op soja uit de VS.

Doordat China nu geen sojabonen uit de VS afneemt, worden de voorraden in het land nog groter. Althans, dat is de verwachting. Deze factoren zorgen ervoor dat de notering voor sojabonen op de CBoT in Chicago op het laagste niveau sinds begin 2016 beweegt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Op de CBoT in Chicago dook de sojabonennotering onder de $320 per ton. 

Ook maïs is onderhevig aan de invloeden van de handelsoorlog. China nam vorig jaar bijna 25% van de maïs uit de VS af (283 miljoen ton). Dit jaar is de verwachting dat er door de handelstarieven minstens 70 miljoen ton minder afgenomen wordt. Ook de conditie van de gewassen is erg goed, waardoor er een goede oogst verwacht wordt. De maïsnotering op de Matif in Parijs daalt dan ook gestaag. De notering beweegt rond de €163 per ton.

Tarweoogst gestart
Ook de tarwenotering op de Matif daalde in de loop van week 26 richting de €170 per ton. Inmiddels is er een kleine prijsopleving zichtbaar. De daling werd voornamelijk ingezet in navolging op de internationale tarwemarkten. Die notering staat onder druk door het handelsconflict tussen China en de VS.

In Frankrijk vordert de oogst van wintertarwe al goed. Ook in andere delen van Europa is de oogst gestart. Dat de prognose in Rusland (met 72 miljoen ton) zo’n 13 miljoen ton kleiner is dan vorig jaar, kan een reden zijn voor de kleine prijsstijging die woensdag 27 juni zichtbaar was op de Matif in Parijs. Ook de tarweoogst in Duitsland zal naar verwachting fors lager zijn, deels als gevolg van extreme droogte.

Business Insider berichte woensdag 27 juni dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn toon wat gematigd heeft. Trump zet zich niet meer in voor een wet waarin hij op eigen houtje protectionistische maatregelen kan nemen. Daarentegen gaat hij inzetten op het vergroten van de bevoegdheden van een overheidsorgaan dat overnames door buitenlandse bedrijven onder de loep neemt. Dat zou een verlichting op de granenmarkten kunnen betekenen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden