Nieuws Akkerbouw

Niet ploegen: lagere kosten én opbrengsten

4 Juli 2018 - Niels van der Boom - 25 reacties

Niet langer ploegen voor de teelt van tarwe, gerst en koolzaad levert gemiddeld lagere kosten op; voor tarwe gaat het om €11 per ton. Echter, de opbrengsten liggen dan wel 20% per hectare lager. De variatie per bedrijf is enorm, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

In een Brits onderzoek zijn de financiële resultaten en teeltgegevens van 12 diverse akkerbouwers vergeleken. Het gaat om bedrijven die tarwe, gerst en koolzaad via het 'no-till-principe' verbouwen. Dit betekent in het geheel geen grondbewerking meer, of die beperken tot een absoluut minimum. Er zijn forse verschillen wanneer je de financiële resultaten vergelijkt met 'gangbare' teeltmethodes.

11

euro

per ton liggen de kosten bij tarwe lager

Lagere kosten
De kosten voor het produceren van 1 ton tarwe liggen bij no-till gemiddeld £10 per ton lager, omgerekend ruim €11. Dit is vergeleken met akkerbouwers die ploegen of een diepe grondbewerking uitvoeren. "Per ton bedragen de kosten €114 per ton, tegenover €125 bij andere bedrijven', zegt accountant Gary Markham tegen Farmers Weekly.

Er zit echter een groot nadeel aan niet ploegen. De opbrengst over alle bedrijven ligt 20% lager dan wanneer er wordt geploegd. De variatie in de brutomarge is enorm; met €282,50 per hectare verschil tussen het bedrijf met de laagste en hoogste kosten. De verschillen zijn wel kleiner bij de bedrijven die het beste scoren.

Minder machinekosten
De no-till bedrijven scoren goed als het gaat om kostenreductie. De kostenpost arbeid en machines ligt namelijk 43% lager, waardoor de productiekosten per ton fors dalen. Machines kosten €35 per ton tarwe, terwijl dat bij een ploegend bedrijf €61 bedraagt. Volgens Markham is het opvallend dat de arbeidskosten niet lager liggen, al gaat het slechts om cijfers over 1 jaar.

Ondanks de gelijke arbeidskosten komen de arbeid en machinekosten per hectare gunstig uit: €337 tegenover €597 op een gangbaar telend akkerbouwbedrijf. Het gaat in alle gevallen om bedrijven die ruimschoots ervaring hebben met no-till. De investeringskosten in machines liggen eveneens lager: €591 per hectare tegenover €981 bij de conventionele groep.

Weersinvloeden
Onderaan de streep kunnen de lagere kosten niet de minderopbrengst opvangen. De winst komt uit op €64, tegenover ruim €100 bij de andere bedrijven. De variatie is wederom zeer groot bij no-till: van €331 tot min €94 per hectare. De grote verschillen zijn te wijten aan het feit dat niet ploegen zeer afhankelijk is van de grondsoort en weersomstandigheden, waardoor de opbrengsten sterk fluctueren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Arnold 4 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10879140/niet-ploegen-lagere-kosten-en-opbrengsten][/url]
Niels hier een akkerbouwer die al jaren niet keert. Maar als je zaken integreert binnen het systeem kom je met niet ploegen zeker niet lager uit met de opbrengst. Niet ploegen moet ingebed worden in een totaal andere benadering van de aspecten boden en productie.
Marc van Bergeijk 4 Juli 2018
Wat een mager onderzoek en conclusies van 1 jaar.
Bij stoppen met ploegen zakt eerst de productie maar trekt na 2 a 3 jaar weer aan naar een zelfde nivo als bij ploegen.
wim 4 Juli 2018
Wat een onderzoek, vergelijking 12 bedrijven. Dat mag je niet eens een onderzoek noemen, laat staan conclusie's uit trekken! Statistisch onbetrouwbaarder als het weer!
pietet 4 Juli 2018
is iedereen de natte hefst van vorig jaar vergeten zonder ploegen geen tarwe zaaien
Gerald 4 Juli 2018
Ik ploeg al 3 jaar ons maisland niet meer.... in het voorjaar een keer met de schijveneg erover, dan de drijfmest erop en vervolgens de vleugelcultivator erin. Die legt de grond mooi kruimelig weg.... ideaal om de mais in te poten.
Scheeld wel 50 liter diesel en een paar uur werk per ha. wel is het zaak om de groenbemester niet te groot te laten worden.
wim 4 Juli 2018
pietet schreef:
is iedereen de natte hefst van vorig jaar vergeten zonder ploegen geen tarwe zaaien

Als je kunt ploegen kun je ook woelen en zaaien in een werkgang en heb je geen zaaisporen in je land plus helft van de tijd klaar zonder weerrisico. Je bent altijd bij met zaaien! Zo hebben wij het hier afgelopen herfst net zoals al jaren gedaan. Je moet alleen in je hoofd een knopje omzetten en de ploeg verkopen. Dan krijg je bodemleven en snellere organische stof opbouw plus een draagkrachtigere grond ook in natte herfsten. Met ploegen haal je net alle draagkracht weg en krijg je de verdichtingen nog dieper bij een natte oogst!!!
Hans 4 Juli 2018
Uit eigen 11 jarig ervaring kan ik zeggen dat de opbrengsten nooit 1 moment gezakt zijn bij low till op mijn bedrijf. Financiele opbrengsten daarintegen stegen wel. Voornamelijk door knap minder brandstof kosten. Minder slijtage van machines, sneller werken, vlakker land, lagere onkruid druk vanwege luchtere bewerking, en last but not least, in 10 jaar tijd organische stof met hele punt gestegen. Bodemleven verhoogd, schimmeldruk genivelleerd. Enorme waterafvoer door wormen populatie. Ploegbodem weg! Dit alles op brede banden op 0,5/0,6 bar. Wat is de waarde van alles daarvan op de zware grond!
Agri 4 Juli 2018
Vraagje aan de nkg telers hoe is het met de onkruid druk en dan ook in relatie met roundup gebruik,ik overweeg het ook maar ben bang voor meer onkruid vandaar.
wim 4 Juli 2018
Wij doen NKG zonder Glyphosaat. Als je je gewassen netjes verzorgt en onkruidvrij houd, heb je naar mijn ervaring minder onkruiddruk omdat je geen nieuwe zaden uit het verleden bovenhaalt. Verder is onkruid in aardappelen nooit een probleem, in granen ook niet en in bieten hoeft dat ook niet zo te zijn. In uien verder wordt er zowat sowieso systematisch afgebrand, hoezo moet er dan nog glyphosaat voor? Naar mijn mening kun je ook ver komen door gericht een stoppelbewerking uit te voeren en als je de hoofdgrondbewerking in de herfst doet, door dat niet te vroeg te doen, dan zijn de onkruiden in het voorjaar nog maar klein en met zaaibedbereiding al gesneuveld! Eigenlijk de methodes die mijn voorouders deden toen er nog geen glyphosaat was. Verder is het nadeel van glyphosaat dat je met de spuit het land op gaat als de grond daar niet bekwaam voor is, dus weer onnodig sporen maken en structuurbederf dit kost ook opbrengst ! Daar heeft je 'adviseur' die zo over vele hectares een paar tientjes extra omzet scoort en zijn bonus probeert binnen te halen, je vast nog nooit op gewezen.
Kjol 5 Juli 2018
Hoe houdt je de kweek onder controle zonder Glyphosaat?
Joop 5 Juli 2018
Daar zijn verschillende grassenmiddelen voor
Kjol 5 Juli 2018
Die zijn duurder dan glyphosaat en milieu onvriendelijker, waar is het voordeel dan?
wim 5 Juli 2018
Het voordeel zit in tijd en brandstof besparen en nooit geen rijsporen van zaaibedbereiding! Verder makkelijkere bewerkbare grond door vlotte stijging o.s. zonder zelfs aanvoer van compost etc. Verder na verloop van tijd meer wormen en zelfs pendelaars die heen en weer pendelen tussen bovengrond en 2mtr diepte mits je hem genoeg groenbemesters te eten geeft. Hierdoor zakt overtollige neerslag snel weg, maar ook plantenwortels groeien zo makkelijker diep en houden zo langer vocht vast in droge periodes. Kortom op vele fronten win win situatie! Stom dat we met onze tractoren en ploegen de zaak totaal vernield hebben. Beste Kjol, zo had je er nog nooit in verdiept denk ik. Wel de moeite waard om te doen. Zoek maar eens op youtube naar; ploegloos en het effect op bodemleven.
Kjol 5 Juli 2018
Ik zie het milieuvoordeel niet, laat staan financieel.
wim 5 Juli 2018
Ploeg rustig verder. Is mooi werk.
Abonnee
Kjol 5 Juli 2018
NKG doe ik ook, blijven de aardappels mooi bovenin om kapot te vriezen en het werkt lekker makkelijk met graanzaaien. Voor de rest kost het meer bestrijdingsmiddelen dus milieuvoordeel is er sowieso niet. Voor echt NKG zul je toch No-till moeten gebruiken zoals in de US en Canada, dat zet zoden aan de dijk, echter dan wel volledig afhankelijk van Roudup Ready of Dicamba Ready gewassen om het werkbaar te houden.
wim 5 Juli 2018
@Kjol, Ik doe het niet voor het milieu, heb trouwens wel ervaringen over negatieve gewaseffecten na glyphosaat in bieten en naar ik vernomen heb zijn die er ook met pootgoed, maar dat terzijde. Ik doe het puur voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en daarbij is het verlagen van de arbeidsdruk en bewerkingskosten mooi meegenomen en van doorslaggevende aard. Wil je die o.s. opbouw en bodemleven terugkrijgen inclusief saprofyten en mychorhiza zonder ze te kopen dan moet je de ploeg weglaten en gewoon wat rommel in je zaai en pootbed voor lief nemen om het bodemleven te stimuleren.
Draai je je groenbemesters met de ploeg weg, komen je pendelaars niet meer boven en ook je o.s. wordt sneller afgebroken en je biologische structuurverbetering richt je ten gronde. Erg duur ploegwerk dus in mijn ogen, en als je het aardappelland niet meer ploegt waarom de rest dan wel?
Abonnee
joepi 9 Juli 2018
Wur heeft laten zien in onderzoek dat nkg voor rooigewassen minder opbrengst geeft. voor maaigewassen gaat dat prima. Het minder brandstofgebruik geloof ik niks van. Door met NKG te werken moet er meer geklepelt worden, de groenbemester moet kapot gemaakt worden, woelen culteren ect. Dat de grond meer draagkracht krijgt is puur een feit dat hij minder los is, en dus minder goed doorworteld. Winterpeen wil dus helemaal niet goed op NKG. Maar als je die keuze hebt gemaakt, zal je altijd een voorstander zijn. ongeacht het resultaat.
Abonnee
Telerx 9 Juli 2018
Ploeg al 30 jaar niet meer.. Maar als ik op zware kleigond zat, bleef ik fijn ploegen..Ik heb grond van 25 tot 35 afslibbaar en rij in het voorjaar drijfmest..Geen haar op mijn hoofd wat nog aan ploegen denkt..
wim 10 Juli 2018
joepi schreef:
Wur heeft laten zien in onderzoek dat nkg voor rooigewassen minder opbrengst geeft. voor maaigewassen gaat dat prima. Het minder brandstofgebruik geloof ik niks van. Door met NKG te werken moet er meer geklepelt worden, de groenbemester moet kapot gemaakt worden, woelen culteren ect. Dat de grond meer draagkracht krijgt is puur een feit dat hij minder los is, en dus minder goed doorworteld. Winterpeen wil dus helemaal niet goed op NKG. Maar als je die keuze hebt gemaakt, zal je altijd een voorstander zijn. ongeacht het resultaat.

Jij was niet op de demo in Nederweert waar een teler zijn machine voor ploegloze grondbewerking voor peen zijn machine showde. Eigenbouw met perfecte resultaten!
wim 10 Juli 2018
Oh, vergeten, maar klepelen is helemaal uit den boze, bodemleven houdt niet van soep, maar eet graag vezels!
Einstein 12 Juli 2018
Maar waarom heeft bijna elke bioloog dan een eko ploeg
wim 13 Juli 2018
Snap ik ook niet. Maar waarschijnlijk omdat ze hun grond feitelijk misbruiken en menen dat ze met ploegen het weer goed krijgen. Er was 30 jaar geleden ook een rage met diepspitten hier. Die percelen zijn nog steeds niet op orde, dus dat iedereen zo'n ding koopt vind ik prima, moeten ze zelf weten. Betekent niet dat het de oplossing is voor wat er feitelijk misgaat op die bedrijven. Het probleem bij de bron,bouwplan en mechanisatie, aanpakken lijkt mij beter. Maar goed, de verkoper van die ploegen die er stad en land mee afreist denkt daar vast anders over!
Abonnee
vrij grof 13 Juli 2018
Eco ploeg is m.i. een mooi apparaat, werkt ondiep,snijd alle worteldelen af ,stroopt niet, geen glyfosaat nodig,vlak land ,boven op rijden,kost weinig kracht,laat het bodemleven bovenin. waarom zou je dieper willen ploegen?
gerard 14 Juli 2018
als ik grof/vezels laat in mijn grond barst het zo van de schimmels en aaltjes die daar op over leven. ploegen geeft een nieuwe start en onderdrukt juist onkruid
wim 14 Juli 2018
Ja dat moet nou net. Ooit van saprofage aaltjes gehoord? Hoe fijn is het als je geen mycorhiza hoeft te kopen omdat je grond er vol nee zit. En hoe denk van de humuskwaliteit van de wormenuitwerpselen die organische stof vermengen met grond en zo stabiele humus opbouwen met veel makkelijk opneembare fosfaat.
En die onkruiden is kul, want je ploegt nieuw zaad boven uit de historie. Als je bij ploegloos je onkruiden geen zaad laat krijgen krijg je net schoner land is mijn ervaring!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden