Inside Granen & Grondstof

Soja en maïs reageren heftig op Wasde-cijfers

13 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De Amerikaanse grondstoffenmarkten reageerden vrijdag 10 augustus heftig na de publicatie van het WASDE-rapport. Ook tarwe kwam lager uit, terwijl de situatie daar overduidelijk negatief (en dus bullish) is. Op de langere termijn zijn het soja en maïs die naar verwachting met lage prijzen gaan kampen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het USDA (Amerikaanse ministerie van Landbouw) komt de wereldwijde tarweproductie voor seizoen 2018/2019 uit op zo'n 730 miljoen ton, wat 28,4 miljoen ton onder vorig jaar is en 6,6 miljoen ton lager is dan de juliprognose. Toch eindigde zowel de CBoT als Matif lager, waar analisten zelfs nog sterkere dalingen hadden verwacht. Bovendien oogt de Amerikaanse zomertarweoogst goed.

Donkere wolken boven termijnmarkt
Het ministerie is positief over de opbrengst van korrelmaïs, wat het totale volume in de Verenigde Staten (VS) doet stijgen. Vorig maand schreef het over een opbrengst van 174 bushel, wat nu is bijgesteld naar 178,4 per acre. Analisten twijfelen over de haalbaarheid. Datzelfde geldt voor soja, waar de eindvoorraden naar verwachting toenemen van 580 naar 785 miljoen bushel. Beurshandelaren kunnen dit nieuws (als het de waarheid is) moeilijk verwerken. De cijfers hangen als een donkere wolk boven de CBoT.

Het is de laagste tarwe-export in 6 jaar tijd

De tarweproductie in de Europese Unie (EU) is de lijstaanvoerder als het om een lagere graanoogst gaat. Dit kan de noteringen van maïs en soja weinig bekoren. Het USDA denkt dat het om de laagste oogst gaat sinds seizoen 2012/2013. In Duitsland is de opbrengst van tarwe het zwaarst getroffen. De Russische opbrengstcijfers stelde het USDA met 1 miljoen ton naar boven bij, als gevolg van een betere zomertarweoogst.

Lage EU export
Voor de export van de EU zien de Amerikanen het somber in. Die schatten ze op het laagste niveau in 6 jaar tijd. Rusland blijft aan de leiding op de wereldmarkt, zo verwacht het USDA. De wereldconsumptie wordt 5 miljoen ton lager geschat. Vooral omdat de EU en Rusland minder voergraan afnemen.

De zorgen over de droogte in Australië blijven bestaan, maar het USDA sleutelt niet aan de tarweopbrengst. Ook bij de Canadese graanoogst worden vraagtekens gezet, omdat het hier eveneens droog en warm is.

Torenhoge opbrengsten
De termijnmarkten noteerden maandagochtend 13 augustus wederom rode cijfers. De Matif voor tarwe opende €2,75 lager en die van maïs €1,90 lager. Analisten merken wel op dat het USDA altijd positief is als het om hectareopbrengsten gaat, wat bearish nieuws met zich meebrengt. De lage Europese graanoogst is een feit. Gewassen in de VS moeten echter alle vlaggen bijzetten om dergelijke hoge productiecijfers te realiseren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden