Inside Akkerbouw

270.000 LLB's verhandeld voor oogst 2018

27 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Cosun heeft 270.000 ledenleveringsbewijzen (LLB's) geregistreerd die voor oogst 2018 van eigenaar gewisseld zijn. Dit is ruim 4% van het totale aantal dat de coöperatie aan de leden heeft uitgegeven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale aantal LLB's dat voor aankomende oogst is verhandeld, bedraagt volgens cijfers van Cosun 270.000. Daarbij geeft 1 LLB het recht om 1 ton bieten, bij 17% suiker te leveren aan de coöperatie. De LLB's worden tussen november en maart verhandeld en moeten voor de komende oogst bij Cosun zijn bijgeschreven.

Geen vergelijk
Er staan in totaal 6,5 miljoen bewijzen uit bij de leden van Cosun. Het verhandelde volume, goed voor maximaal 289.000 ton bieten, bedraagt zo'n 4% van het totale aantal bewijzen. Of dit veel of weinig is, kan de coöperatie niet zeggen. Cijfers van voorgaande jaren zijn niet direct beschikbaar.

1.000

transacties

vonden plaats om de LLB's te verhandelen

De 270.000 LLB's zijn verhandeld in bijna 1.000 transacties. Het betekent dat 1 transactie zo'n 270 LLB's bedraagt. Het gaat echter niet om 1.000 verschillende telers, want soms verkoopt 1 verkoper aan meerdere boeren of is er 1 koper die van meerdere partijen koopt.

Minder bieten in Flevoland
In Flevoland is het aantal LLB's het sterkst afgenomen. Het teeltgebied (regio 5 en 6 bij Cosun) verloor zo'n 35.000 LLB's. Hiervoor zijn diverse oorzaken te noemen. Zo schakelen relatief veel akkerbouwers om naar biologisch en verkopen hun rechten. Ook zijn de bouwplannen erg intensief, waardoor suikerbieten niet altijd passen. De LLB's uit deze regio’s zijn landelijk plaatsbaar, in verband met het transport naar Dinteloord of Hoogkerk. Verhandelen van Zuid-Limburg naar Noord-Groningen is zo niet mogelijk.

De meeste LLB's zijn richting het noordelijk klei- en zand- en veengebied geschoven. Beide regio’s zijn ieder goed voor 14.000 nieuwe LLB's. In het oosten en zuidoosten kwamen er circa 7.000 rechten bij. Het zuidwesten en westen blijft met minder dan 5.000 verhandelde LLB's stabiel. Cosun merkt op dat de meeste LLB's wel in de regio blijven. De overdracht van het ene gebied naar het andere, kijkend naar het geheel, blijft gering.

Geen prijzen bekend
De toewijzing per LLB bedraagt dit jaar 107%. Voor oogst 2019 is dat 95%, zo maakt Cosun vrijdag 24 augustus bekend. Daarbij kost 1 LLB €5,50 bij de coöperatie. In de vrije handel worden echter prijzen tot €50 per bewijs gehanteerd. Cosun registreert niet de prijs die per transactie is betaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden