Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE: kleinste oogst in Australië in 10 jaar tijd

12 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de tarweopbrengsten in Australië fors verlaagd. Daarnaast werd de maïsoogst in de Verenigde Staten (VS) verrassend genoeg verlaagd. Welke gevolgen heeft dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt rekende op 'bearish' nieuws: hogere tarwevoorraden in de VS, ten opzichte van het rapport van september. Dit wordt bevestigd met een verhoging van 2%, maar deze verhoging was minder groot dan men had verwacht.

De wereldwijde tarwevoorraden zijn met 1,1 miljoen ton verlaagd en die komen daarmee ongeveer 5% onder de recordvoorraad van vorig jaar uit. De tarweproductie is ook verlaagd; vooral lagere opbrengsten in Rusland en Australië liggen hieraan ten grondslag. De Australische oogst is met 1,5 miljoen ton verlaagd tot 18,5 miljoen ton.

Verdere verlagingen Australië
De lokale experts verwachten dat de tarweoogst en de export in Australië verder verlaagd gaan worden, maar begrijpen dat het rapport voorlopig een verlaging van 1,5 miljoen ton doorvoert. Het westen van het land wordt al een tijd getroffen door sneeuw en vorst, terwijl het oosten met extreme droogte kampt. 

Verlaging maïsopbrengst
Opvallend was het feit dat de Amerikaanse maïsopbrengsten verlaagd zijn, wat mede door het natte weer kant. Ondanks de forse verlagingen, stijgen de wereldwijde maïsvoorraden tot bijna 160 miljoen ton. Dat is een verhoging van 2,3 miljoen ton.

Hoewel de maïsprijs door de bovenstaande informatie opleefde, blijft het interessant om maïs vast te leggen. Helemaal in verhouding tot de huidige tarweprijs.

Sojavoorraden minder dan verwacht
Daarbij verwachtte de markt ook een verhoging van de eindvoorraad van sojabonen in de VS. Dat was ook het geval, maar de voorraden stegen minder hard dan verwacht (+1,8 miljoen ton wereldwijd). Ook is de oogst groter dan verwacht.

Daarnaast speelt de handelsoorlog nog steeds een rol. Ondanks dat de prijzen op de Zuid-Amerikaanse markt (Brazilië en Argentinië) hoger zijn dan de prijs voor Amerikaanse soja (inclusief de heffingen), weigert China nog steeds soja te kopen uit de VS.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden