Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Eerste teelt biobieten is een succes

14 November 2018 - Niels van der Boom

De eerste volwaardige teelt van biologische suikerbieten in Frankrijk is succesvol verlopen, zo laat bietenverwerker Cristal Union weten. Voor het bedrijf is het reden om de productie flink op te schalen, want naar verwachting neemt de vraag naar biosuiker alleen maar toe.

Cristal Union verwerkte in 2017 voor het eerst biologische suikerbieten. Het ging om een praktijkproef op kleine schaal. Dit jaar is 150 hectare verbouwd, wat een productie van 8.000 ton oplevert (omgerekend 53 ton per hectare). Als leidraad wordt 50 ton genomen, tegenover 75 ton bij gangbaar geteeld gewas.

Areaal uitgebreid
In een persbericht zegt Xavier Astolfi, de algemeen directeur, tevreden te zijn met het verloop van de proef en daarom is besloten om deze in 2019 op te schalen. Hoeveel hectare of tonnen de coöperatie volgend jaar wil hebben, zegt het nog niet.

Cristal Union heeft inmiddels 1 fabriek in Corbeilles omgeschakeld, zodat de bieten hier erwerkt kunnen worden. Het productieproces moet strikt gescheiden blijven van gangbare suiker. De volgende stap is het certificeren van de productie en suiker.

De bio-bietenteelt is tot op heden alleen voorbehouden aan een kleine groep biologische bedrijven ten zuiden van Parijs in het departement Île-de-France. Het plan is om op termijn alle 2.000 leden de kans te bieden op biobieten te telen.

Meer interesse
De totale biologische teelt in Europa omvat zo’n 5.000 tot 6.000 hectare. In 2015 importeerde de Europese Unie 170.000 ton biologische rietsuiker, al is de import dit jaar fors gekelderd. Er is dus ruimte voor een areaal van 19.000 hectare, zo schrijft nieuwssite Vilt. Verschillende Europese landen willen met de teelt starten, of die verder uitbreiden.

Ook de verwerkers in België tonen interesse. Suiker Unie hield lange tijd de boot af, maar het experimenteerde begin 2000 al met biobieten. Dat werd geen succes. Inmiddels worden er nieuwe proeven gedaan, maar dan in Duitsland. De 2 Nederlandse fabrieken hebben namelijk een te grote capaciteit om interessant te zijn voor biologische suiker.

Naast de afzetkansen, en een suikermarkt die in een diepe malaise zit, is er nog een reden om op de biologische toer te gaan. Vilt noemt een prijs die varieert van €90 tot €100 per ton bieten. Een minderopbrengst is daarmee snel opgevangen, zeker omdat een nog hoger prijsniveau wordt verwacht.

Teelttechniek
Naast de minderopbrengst zijn er fors hogere kosten voor mechanische onkruidbestrijding. Ook de ziektebestrijding is een punt. Cristal Union produceert al biologisch geteelde luzerne en zegt hierin marktleider te zijn in Frankrijk. Expertise vanuit deze teelt probeert het nu over te brengen op de bietenteelt. Om de onkruidbestrijding te vereenvoudigen worden machines verhuurd, loonwerkers ingezet en met nieuwe schoffeltechniek geëxperimenteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden