Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Zoekende tarwemarkt afhankelijk van Rusland

23 November 2018 - Anne Jan Doorn

De tarwenotering op de Matif in Parijs steeg vorige week voor de derde keer op rij. Toch bleef de beweging beperkt, vooral omdat de markt zoekende is. De stijgende prijs voor tarwe uit Rusland zou echter wel een prijsondersteunende factor kunnen zijn. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif heeft de afgelopen dagen een stijgende lijn laten zien. Dit komt ook deels door de zorgen over de recent ingezaaide wintertarwe. Daarnaast is ook de verwachte vertraging van de Russische export een ondersteuning voor de notering.

Rusland verhoogt exportvolume
Rusland heeft onlangs het exportvolume van tarwe voor dit seizoen tegen het licht gehouden en op basis daarvan is dit volume opgerekt tot circa 35 miljoen ton (eerder was dat nog 30 miljoen ton). Het verschil met afgelopen seizoen is daarmee geslonken tot 5 miljoen ton. 

Hoewel dit meer aanbod betekent, verwachten diverse analisten dat eind november ruim 55% van het Russische graan geëxporteerd zal zijn. Het zal daardoor ook waarschijnlijker worden dat Rusland het volume in de resterende periode van dit seizoen zal moeten terugschroeven.

Meer vraag uit het Midden-Oosten
Tegelijkertijd verwachten analisten een stijgende vraag vanuit Turkije. De verwachting is dat het land dit verkoopseizoen 4,5 à 5,5 miljoen ton tarwe uit Rusland gaat kopen. Sinds 1 juli heeft het al 2,2 miljoen ton ingevoerd. Ook vanuit Egypte is veel vraag naar tarwe uit Rusland.

Er wordt ook verwacht dat de prijs voor Russische tarwe de komende tijd zal stijgen. Dat biedt met name perspectief voor de export van Europese tarwe en voor de notering op de Matif. Het areaal wintergranen in Rusland (voor oogst 2019) zal naar verwachting met ruim 5% stijgen tot ongeveer 17,6 miljoen hectare.

Echter, de notering op de CBoT in Chicago toont een daling en bereikt na de piek van week 46 (ruim $190 per ton) een niveau van $183 per ton. Dat heeft voornamelijk te maken met de tegenvallende export. Ook vierde men in de Verenigde Staten deze week Thanksgiving. De markt worstelt met een gebrek aan informatie, maar de slechte conditie van de tarwe in Argentinië is voor de korte termijn een prijsopdrijvende factor.

Korte opleving voor maïs
De maïsnotering op de Matif (Parijs) liet vorige week een stijging zien tot het hoogste niveau in 2 maanden tijd. Dit kwam vooral door iets lagere opbrengstprognoses voor de Europese Unie; met name veroorzaakt door een 20% lagere maïsopbrengst in Polen. Echter, waarschijnlijk zal genoeg goedkope invoer vanuit Oekraïne een verdere prijsstijging voorkomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden