Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanprijs stijgt door extremen in Zuid-Amerika

18 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De soja en maïsprijzen zitten flink in de lift, vooral als gevolg van extreem weer in Zuid-Amerika. De tarweprijzen laten ook weer een stijging zien na een stevige daling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl het warm en droog is in Brazilië, is er sprake van extreme neerslag in Argentinië. De droogte in Brazilië lijkt wel serieuze gevolgen te hebben, want de opbrengstverwachting is verlaagd van 122 miljoen ton naar 117 miljoen ton. Dit terwijl de oogst in Brazilië in volle gang is (ongeveer 10% is nu geoogst).

Inzaai is onmogelijk
Daarnaast zijn de regenbuien in Argentinië zo heftig dat het inzaaien van sojabonen in grote delen van Santiago del Estero, Santa Fe en Chaco onmogelijk is geworden. Er zou ongeveer 200.000 hectare minder gezaaid kunnen worden, wat een daling van circa 1 miljoen ton in de opbrengst betekent.

De notering voor sojabonen op de CBoT in Chicago steeg daardoor met $6,25 tot $333,50 per ton. Ook de maïsnotering steeg aanzienlijk (+$3,50 tot $149,6 per ton) en de tarwenotering ging weer richting de $190,30 per ton.

Europese oogstramingen
Stratégie Grains publiceerde recent ramingen voor de Europese oogst van 2019. Er wordt voor seizoen 2019/2020 een Europese graanoogst van 311 miljoen ton verwacht, waar dat dit seizoen 279 miljoen ton was. De oogst van zachte tarwe wordt geraamd op 146,4 miljoen ton, wat fors meer is dan de 127,1 miljoen ton van vorig jaar.

De Europese maïsoogst wordt geschat op 62,4 miljoen ton, waar dat vorig jaar nog 60 miljoen ton was. De inzaai in de grote graanproducerende landen vond plaats onder droge omstandigheden, maar de neerslag van de laatste weken zorgt voor een goede conditie van de wintergranen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden