Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE: tarweareaal VS op laagste punt in 110 jaar

11 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Het eerste WASDE-rapport van 2019 is gepubliceerd. De markt keek uit naar de publicatie, omdat januari overgeslagen werd als gevolg van de 'shutdown'. Maakt het rapport zijn verwachtingen waar?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) brengt geen verrassingen en heeft naar verwachting geen grote invloed op de markt. Het meest opvallende is dat het Amerikaanse areaal wintertarwe op 12,7 miljoen hectare wordt geschat, wat het kleinste areaal sinds 1909 is. Dit heeft onder meer te maken met koude en natte omstandigheden tijdens het zaaien in de belangrijke productiegebieden (Kansas en Oklahoma).

Positief nieuws voor de markt
Het bovenstaande nieuws zorgde er ook voor dat de tarwenotering op de CBoT in Chicago vrijdag 8 februari steeg. Echter, er was ook nieuws dat de prijsstijging niet ondersteunde. De voorraden in de Verenigde Staten (VS) zijn namelijk groter dan verwacht, ondanks de verbeterde vooruitzichten voor de export. De wereldwijde tarwevoorraden zijn met 0,6 miljoen ton tot 267,5 miljoen ton gedaald.

Het ministerie schat de afgelopen maïs- en sojaoogst lager in dan in de eerdere prognoses. Voor maïs is dat te wijten aan het feit dat er minder product gebruikt is, waardoor de voorraden niet zo hard slonken als werd gedacht. Ook de lagere sojaopbrengst kan de markt niet fundamenteel ondersteunen. De export vanuit de VS loopt bijna 0,7 miljoen ton achter op vorig jaar, als gevolg van de handelsoorlog met China.

Weinig verrassingen voor soja en maïs
Het USDA kwam dan ook niet met grote verrassingen voor maïs en soja, waarschijnlijk groeit het maïsareaal in de VS niet of nauwelijks. Wederom heeft dit te maken met de handelsoorlog tussen de VS en China. Aan het einde van de week zijn er opnieuw handelsbesprekingen tussen de beide landen. Als die gunstig uitpakken, dan kan dat betekenen dat boeren in de VS meer maïs gaan zaaien.

De verwachting is wel dat het wereldwijde maïsareaal groeit, vooral door het toenemende areaal in Argentinië, China en Oekraïne. Daarbij wordt er ook een hogere maïsproductie verwacht; het USDA schat de Braziliaanse maïsoogst op 94,5 miljoen ton, en verwacht een Argentijnse oogst van 46 miljoen ton. Dat is duidelijk meer dan de respectievelijk 82 miljoen en 32 miljoen ton van 2018.

Negatieve cijfers voor de sojamarkt
Voor de sojamarkt stond het WASDE-rapport in het teken van negatieve verwachtingen voor 2019; verwacht wordt dat zowel het areaal, de export als de voorraden dalen. Het belangrijkste daarbij is dat het ministerie schat dat de Braziliaanse oogst van sojabonen dit jaar op 117 miljoen ton uitkomt. De verwachting voor de Argentijnse oogst komt uit op 55 miljoen ton.

Het bovenstaande is fors minder dan de respectievelijk 120,8 miljoen en 37,8 miljoen ton die in 2018 werd geoogst. De lagere Braziliaanse oogst van sojabonen komt met name door de droogte in het zuiden van het land.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden