Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Bij welke sojaprijs stopt areaalgroei Brazilië?

23 April 2019 - Anne Jan Doorn

Het Braziliaanse soja-areaal is sinds het jaar 2000 verdubbeld, wat een groei betekent van 22 miljoen hectare. Daarmee heeft het land een enorme impact op de markt voor sojabonen. Hoe ver moet de sojaprijs echter dalen om de areaaluitbreiding in het land te stoppen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sojabonenareaal in Brazilië is sinds het jaar 2000 met zo'n 22 miljoen hectare gestegen tot 36 miljoen hectare. Hoewel dit tot 2004 voornamelijk ten koste ging van het Amazonegebied, is de areaalgroei grotendeels op grasland gerealiseerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Rabobank

Grasland niet optimaal gebruikt
In Brazilië is circa 168 miljoen hectare in gebruik voor grasland, wat bijna 20% van de totale oppervlakte in het land is. Een groot gedeelte hiervan (30 à 40 miljoen hectare) wordt echter niet optimaal benut door boeren. Dit omdat de winst van het vleesvee dat hier gehouden wordt, lager ligt dan de winsten die behaald kunnen worden door soja te telen.

Rabobank becijferde dat wanneer de prijs voor sojabonen minimaal €310 per ton bedraagt, de sojabonenteelt een hogere winst oplevert. Echter, bij een sojaprijs van €277 per ton is het houden van vleesvee interessanter voor de Braziliaanse boer. Kortom: bij een sojaprijs die om en nabij €280 per ton ligt, zal de areaaluitbreiding in Brazilië te stoppen zijn. Het gaat hier overigens wel om de prijs inclusief de transportkosten.

Verdere uitbreiding verwacht
Er zijn echter veel factoren die de bovenstaande berekening nog kunnen beïnvloeden. Hierbij kan je onder meer denken aan de locatie in het land en de transportmogelijkheden in die regio. Bovendien wordt verwacht dat de prijzen voor vleesvee in Brazilië in de komende jaren stijgen, waardoor de genoemde ondergrens voor alleen maar hoger komt te liggen.

Als we naar de huidige sojaprijs in Brazilië (inclusief de transportkosten) kijken, dan zien we dat die op dit moment €300 per ton bedraagt. De prijs voor sojabonen ligt dit seizoen echter wel lager dan in eerdere jaren, wat onder meer veroorzaakt wordt door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Het is dus waarschijnlijk dat het voor boeren in Brazilië voorlopig nog interessant is om het soja-areaal uit te breiden.

China breidt areaal uit
Wat verder nog meespeelt, is dat wat in de andere landen gebeurt. Zo zit het soja-areaal in de Verenigde Staten aan het plafond. Ook het areaal in China, de grootste importeur van sojabonen ter wereld, gaat een enorme groei laten zien. Het Chinese landbouwministerie maakte recent namelijk bekend dat het areaal in 2019 met ruim 16% zal groeien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden