Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Ramp in Verenigde Staten, hoe beweegt de markt?

3 Juni 2019 - Niels van der Boom

Nu een nieuwe maand is aangebroken, stapelen de problemen voor Amerikaanse akkerbouwers zich op. De regenval, hagel en tornado's zorgen ervoor dat miljoenen hectares onbegaanbaar zijn. Ook kan maïs in veel gevallen niet meer worden gezaaid. Het is daarnaast nog maar de vraag of soja wel lukt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Verenigde Staten vallen van de ene extremiteit in de andere: sneeuw, hagel, overstromingen, tornado's en stormen. Het komt allemaal voorbij. Het maakt dat Amerikaanse telers van korrelmaïs en sojabonen met de handen in het haar zitten, want slechts iets meer dan de helft van het maïsareaal is ingezaaid. Dit terwijl het 5-jarig gemiddelde voor eind mei uitkomt op 90%. Van alle soja zat eind mei 30% in de grond, terwijl het gemiddelde op 66% ligt.

Ook tarwe getroffen
Maandag 3 juni (Amerikaanse tijd) publiceert het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) nieuwe cijfers over de voortgang van het zaaiwerk. De insiders schatten in dat begin juni 70% tot 75% ingezaaid is, terwijl dat doorgaans 95% is. Ook komt dan meer duidelijkheid over de stand van de wintergranen. Dit product heeft in bijvoorbeeld Kansas en Texas te maken gehad met veel neerslag, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Vooral over korrelmaïs dat nog gezaaid moet worden, heersen nu grote zorgen. In de grote maïsstaten zijn percelen overstroomd en is het land verre van begaanbaar. In het gunstigste geval moet het minstens 1 week droog blijven voordat de akkerbouwers aan de slag kunnen. Gezien de verwachtingen van het weer zit dat er niet in. De telers zijn daarom aan het puzzelen wat hun opties zijn: niet zaaien of laat zaaien.

Daarbij speelt ook de gewasverzekering een rol. Om de maximale premie te incasseren, moet er voor een bepaalde einddatum worden gezaaid. Die einddatum verschilt weer per staat, maar voor veel staten ligt die datum rond 1 juni. Wie geen maïs zaait, grijpt terug op soja. Dit kan nog laat gezaaid worden.

Zaaien of niet
Daarbij moeten de maïs- en bonentelers de markt goed inschatten, want maakt een hogere prijs de minderopbrengst goed? Op de laatste dag van mei sloten de Amerikaanse beurzen met een verlies, wegens nieuws van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij kondigde een importheffing aan van 5% op alle producten vanuit Mexico. Ook de handelsoorlog met China wakkerde weer aan. Om de boeren te steunen, maakte Trump wel bekend dat er meer ethanol in de benzine mag worden gemengd, wat weer positief is voor de maïsmarkt.

Bij de opening van de beurzen in de Verenigde Staten veerde de prijzen eerst iets op, al noteren deze maandagmiddag 3 juni weer rode cijfers. De markt wacht op nieuwe cijfers en trekt zich daarbij steeds meer aan van de politiek. Echter, het USDA maakt de eerste areaalcijfers voor dit jaar pas eind juni bekend.

De Matif in Parijs sloot vrijdag 31 mei wel hoger: €185,25 per ton voor het septembercontract. Maandagmiddag 3 juni noteert het €186,25, waarbij eveneens het decembercontract €1 hoger noteert en uitkomt op €189,75 per ton.

Europa onveranderd
In Europa klinken op het moment 2 geluiden. FranceAgriMer laat in deze week de gewasbeoordelingen voor tarwe en zomergerst onveranderd. De beoordeling van wintergerst plust wel met 1% en korrelmaïs daalt met 2 procentpunten. Uit Duitsland klinkt eveneens een positief verhaal, nadat er lokaal neerslag is gevallen en deze week meer regen wordt verwacht.

Het is echter nog maar de vraag hoelang dit geluid aan kan houden. Voor de eerste helft van juni wordt namelijk droogte en warmte voorspeld: niet alleen in Europa, maar ook in Rusland en Oekraïne. Die droogte zou heel juni aan kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat analisten hun verwachting voor de oogst in deze landen naar beneden toe bijstellen. Voor Oekraïne wordt een kleine verlaging verwacht. Daar start de oogst van wintertarwe rond 15 juni, wat 1 tot 2 weken eerder is dan normaal.

Invloed uit Rusland
De Russische opbrengstcijfers zijn erg belangrijk voor de granenmarkt op het Europese continent. De recente verlagingen zijn allemaal doorgevoerd op basis van positieve verwachtingen uit dit land. Het zet de fysieke handelsprijzen steviger in het zadel en kan de markt aan onze kant van de oceaan in beweging brengen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden