Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europese tarwemarkt zoekt de bodem

11 Juni 2019 - Niels van der Boom

De neerslag in het westen en centrale deel van Europa heeft verlichting gebracht in de zeer droge teeltgebieden. Het zorgt ervoor dat de opbrengstverwachtingen positief blijven. Samen met de ongunstige exportpositie laat dat de prijzen van tarwe dalen. Op het wereldtoneel wordt nauwlettend naar de Zwarte Zeeregio gekeken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl vrijwel alle zomertarwe in de Verenigde Staten aan het begin van deze week was ingezaaid, is tevens de oogst van wintertarwe (Hard Red Wheat) bezig. In Texas is bijna 25% van alle tarwe geoogst, al staat deze oogst elders nog in de startblokken. Door de overmatige regenval, vooral in Oklahoma en Kansas, verwachten de Amerikaanse graanbedrijven een lagere kwaliteit. Hierdoor ontstaat meer vraag naar tarwe van de oude oogst (met een hoger eiwitgehalte).

Droogte in Rusland
Dit nieuws, gekoppeld aan de aanhoudende droogte in grote delen van Australië, legt een stevige bodem in de Russische granenmarkt. De markt probeert daar een prijsniveau te bereiken van $200 per ton FOB, levering juli. Droogte speelt ook een rol in delen van Rusland. In de regio's Wolga (midden) en Stavropol (zuiden) is het erg droog. Naar verwachting houdt de droogte, gekoppeld aan hoge temperaturen, gedurende juni aan.

In de regio Krasnodar, wat in het uiterste zuiden en bij de Zwarte Zee ligt, start de wintertarweoogst naar verluidt deze week. Volgens insiders heeft droogte geen impact gehad. Het zaaien van de voorjaarsgranen is al bijna voltooid en er zit 28 miljoen hectare zomergraan in de grond, terwijl dit afgelopen voorjaar 25,8 miljoen hectare was.

Door de droogte schaven de analisten hun oogstverwachtingen iets naar beneden bij. Het Russische ministerie spreekt over een tarweoogst van 75 miljoen ton, tegenover 72,1 miljoen ton vorig jaar. Daarmee is het negatief gestemd. Analisten denken eerder aan een volume tot bijna 82 miljoen ton.

Op tijd regen
Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk hebben van recente regenval kunnen profiteren en de neerslag was in veel gebieden tevens broodnodig. Ondanks dat er lokaal schade door het noodweer ontstond, heeft de regen op tijd verlichting gebracht. Alleen Noord-Duitsland blijft extreem droog, wat lagere opbrengsten tot gevolg heeft. In Spanje zijn de opbrengstverwachtingen eveneens naar beneden bijgesteld. 

De Matif noteerde maandag 10 juni een lagere koers en die trend wordt dinsdag 11 juni voortgezet: de koers schommelt namelijk rond de €176 per ton. Naast een betere opbrengstverwachting, helpt het de markt niet mee dat de exportkansen lager worden ingeschat. Dit komt onder meer door een duurdere euro versus de dollar en roebel. De Europese tarwe-export ligt volgens data van de Europese Commissie nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Verkoopseizoen 2019/2020
Rusland behoudt hoogstwaarschijnlijk zijn positie als de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Saudi-Arabië maakte tevens bekend met Rusland in gesprek te zijn over de aankoop van tarwe van de nieuwe oogst. Dit land is een belangrijke klant van Duitsland. Dergelijke berichtgeving heeft dus direct een negatief effect op de Europese granenmarkt.

Het Egyptische staatskantoor GASC schreef 10 januari een tender uit voor tarwe. De handelaren wachten de resultaten af om een beter beeld te krijgen van de markt en het prijsniveau. De goedkoopste aanbieder in de tender komt uit Roemenië, gevolgd door Rusland. De lijst met aanbieders wordt volledig door deze 2 landen ingevuld.

Verwachtingen
Met meer wisselvallig weer in de pijplijn, blijft de druk op de markt groot. De berichtgeving over droogte in de Zwarte Zeeregio heeft hier eveneens een impact op. De Europese exportpositie is van groot belang, waardoor er op korte termijn geen sterke opwaartse beweging in de prijs verwacht wordt. Pas als de tarweoogst in Rusland en Oekraïne sterk in opbrengst vermindert, zal de markt reageren met een prijsuitbraak.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden