Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanprijzen schieten de lucht in na WASDE-rapport

12 Juni 2019 - Anne Jan Doorn

De maïsprijzen schieten op het moment de lucht in. Dit is een gevolg van een nieuwe publicatie van het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De tarwe- en sojaprijzen volgen deze prijsstijging. Hoe komt dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïsprijzen hebben de afgelopen dagen een stevige prijsstijging laten zien, wat veroorzaakt wordt door de verwachting dat de maïsvoorraad van de Verenigde Staten op het laagste punt in 6 jaar tijd uitkomt. Het USDA heeft de verachting voor eindvoorraad van 2019/2020 met 32,5% verlaagd, ten opzichte van eerdere ramingen. Dit is met name te wijten aan de inzaaivertragingen en lagere opbrengsten.

Door de inzaaivertraging verwacht het USDA dat circa 1,2 miljoen hectare maïs niet ingezaaid kan worden. Ook op wereldwijde schaal worden er op dit moment lagere maïsopbrengsten verwacht. Dat heeft onder andere te maken met de inzaaivertragingen in Canada. De maïsnotering is daarom dinsdag 11 juni met bijna $5 per ton gestegen. 

Ook de tarwenotering toonde 11 juni een stijging en noteert bijna $4 per ton hoger. Tenslotte liet ook de prijs voor soja een stijging zien. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat wanneer 1 product schaarser is, er meer vraag is naar andere grondstoffen. Daarbij spreken analisten ook al van hogere voerkosten.

Meer vraag naar tarwe
Aangezien er meer vraag naar tarwe verwacht wordt, zijn de Amerikaanse tarwevoorraden voor seizoen 2019/2020 met 6% verlaagd. Deze verlaging was groter dan verwacht, wat een extra reden vormt voor de prijsstijging. Daarentegen is de verwachting voor de tarweopbrengsten toegenomen. Ook is de wereldwijde oogstverwachting met 4,9 miljoen ton verhoogd.

De verwachting voor de sojabonenoogst in de Verenigde Staten blijft bijna gelijk, al is nog niet duidelijk of deze inzaaivertragingen een invloed gaan hebben op dit gewas. Wereldwijd wordt een lagere sojabonenproductie verwacht, onder meer door lagere opbrengsten in Oekraïne.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden