Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt VS van ene extreem in het andere

25 Juni 2019 - Niels van der Boom

Terwijl Europa gebukt gaat onder een hittegolf, is de situatie in de Verenigde Staten zeer anders. Het zaaien van de laatste maïs en soja loopt daar door overmatige neerslag vertraging op. De gewassen die al boven staan, hebben te maken met wateroverlast. Ook de tarweoogst wordt gehinderd door het weer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) publiceerde maandag 24 juni de eerste gewasbeoordeling voor soja. Die komt op een score van 52% goed/excellent, wat het laagste percentage sinds de start in 1992 is. De beoordeling voor maïs gaat van 59% in week 25 naar 56% in week 26. Volgens het USDA zit inmiddels 96% van alle maïs in de grond en 85% van alle soja.

Inzaai fors later
De inzaai loopt dus enorm achter op voorgaande jaren. Normaal zit alle maïs nu al in de grond, alsmede zo'n 97% van de soja. Daarnaast staan de gewassen momenteel nog lang niet allemaal boven. Vooral in de Midwest blijft het extreem nat en dat hindert ook de tarweoogst in het zuiden van de Verenigde Staten. Die is inmiddels voor 15% gereed, terwijl dat cijfer in de afgelopen 5 jaar op 34% uitkwam.

Als gevolg van deze cijfers bewogen de grondstoffenbeurzen in Chicago maandag 24 juni hoger. Het ministerie publiceert vrijdag 28 juni de eerste cijfers aangaande het daadwerkelijk ingezaaide areaal granen. Analisten verwachten daarom de komende dagen een wat nerveus karakter op de termijnmarkt, terwijl zij hun posities innemen. De insiders denken echter dat de cijfers rooskleuriger uitvallen dan de werkelijke situatie.

Bloomberg schrijft bijvoorbeeld over 35,2 miljoen hectare aan maïs, waar Reuters momenteel op 35,07 miljoen hectare zit. In maart zat het USDA op een verwachting van 37,55 miljoen hectare. Dat het areaal fors lager gaat uitvallen is bijna een zekerheid.

Wat doet de opbrengst?
De hevige neerslag en hagelstormen hebben gewassen in de Verenigde Staten flink gehavend, al wordt voor de komende 2 weken droger weer voorspeld. De vraag is of de huidige maïsvoorraad voldoende is om het verlies in productie op te vangen. Vanuit Zuid-Amerika komen positieve cijfers aangaande de oogst en export. In Oekraïne is het zaaien van de voorjaarsgewassen afgerond. Het areaal maïs blijft gelijk en die van soja stijgt met 12% ten opzichte van vorig jaar. Dat is wel minder dan eerder werd gedacht.

De Amerikaanse markt en de internationale granenmarkt proberen zich op dit moment een goed beeld te vormen. Daarbij heerst veelvuldig de opinie dat cijfers van het USDA niet de werkelijkheid portretteren. Het groeiseizoen is verre van ideaal gestart en in een aantal gebieden zelfs desastreus. De aanstaande cijfers zijn aan het begin van juni verzameld, waardoor ook deze geen compleet beeld opleveren.

Onzekere markt
Het is nu met name de vraag in hoeverre de opkomst en groei gehinderd worden door de regen en late start. Dit heeft ongetwijfeld een effect op de opbrengst, maar om hoeveel het precies gaat is nauwelijks te zeggen. Die onzekerheid wordt gevoeld door de markt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden