RoyalCosun

Nieuws Suikerbieten

Mercosur-deal kost 7 suikerfabrieken

9 Juli 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

Dankzij een tariefverlaging op 1,5 miljoen ton suiker wordt de Europese suikerindustrie opnieuw getroffen in een toch al moeilijke periode. Dit volume komt overeen met de productie van 7 Europese suikerfabrieken, zegt de Franse suikerorganisatie AIBS.

Alle Europese suiker producerende landen hebben het zwaar en bevinden zich in een crisis. Het treft ook de Franse sector zwaar, met diverse sluitingen van fabrieken tot gevolg, zegt L'Association Interprofessionnelle de la Betterave et du Sucre (AIBS). De Mercosur-deal tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen is daarom een extra grote klap.

Enorme hoeveelheid suiker
Binnen Mercosur laat de EU het importtarief vervallen voor Braziliaanse suiker. Het gaat om 180.000 ton per jaar, voor een periode van 5 jaar. In totaal dus 900.000 ton die vrij geëxporteerd mag worden naar Europa. Daarnaast mag Paraguay 10.000 ton importeren. Het gaat hierbij om biologische rietsuiker. Naast suiker voor consumptie mag vrijelijk 450.000 ton jaarlijks geïmporteerd worden voor de productie van ethanol, plus nog eens 200.000 ton tegen een verlaagd importtarief. Wie alles bij elkaar optelt komt bij 1,5 miljoen ton, zegt AIBS. Goed voor de productie van 7 Europese suikerfabrieken.

Een verdere doorn in het oog van de organisatie is de teelt van deze Zuid-Amerikaanse rietsuiker. De teelteisen zijn namelijk niet vergelijkbaar met de EU. Driekwart van alle gebruikte gewasbeschermingsmiddelen is namelijk hier niet toegestaan. Brazilië staat sinds kort de productie van GMO-suikerriet toe en ook een pre-harvest bespuiting met glyfosaat is toegelaten.

Südzucker vreest verlies
Ook de Duitsers vrezen voor een zoete vloedgolf aan suiker die uit Zuid-Amerika komt. "Wanneer dergelijke volumes op de Europese markt komen ontwricht het de Duitse suikerindustrie", zegt Südzucker-woordvoerder Dominik Risser. Voor het financieel jaar 2019-2020 verwacht het tussen de €200 en €300 miljoen verlies te maken binnen het segment suiker. Südzucker sluit 5 fabrieken in Polen, Frankrijk en Duitsland. Goed voor een productie van 700.000 ton suiker.

De International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor seizoen 2018-2019 een wereldproductie die 1,8 miljoen ton boven de consumptie ligt. Hierdoor stijgt de wereldvoorraad. Dit ondanks dat de wereldproductie, ten opzichte van het seizoen ervoor, wel afneemt. Zo produceert de EU ruim 3 miljoen ton minder suiker. Ook de consumptie neemt af. Analisten rekenen niet langer met een consumptiestijging van 2%, maar een stijging tussen de 1,5% en 1,9%. Door een relatief hoge maïsprijs wordt meer Braziliaanse suiker verwerkt tot ethanol, als vervanger voor maïs.

Hogere EU voorraad
Uit gegevens van de EU blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs in april iets steeg, tot €319 per ton. De spotprijs in juni bedroeg €470 per ton. Een jaar eerder was dat €320 per ton. Op de suikerbalans van de Unie is te zien dat tot mei iets meer suiker is ingevoerd dan uitgevoerd. De voorraad neemt hierdoor met 880.000 ton toe, tot 1,35 miljoen ton. Met een productie van 18,22 miljoen ton dit oogstjaar, en een verbruik van 18 miljoen ton en export van 3,3 miljoen ton, komt de balans op 1,56 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
peter 11 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10883201/mercosur-deal-kost-7-suikerfabrieken]Mercosur-deal kost 7 suikerfabrieken[/url]
Landbouw belangen buiten zulke deals houden.
Appels met appels vergelijken
Geen mercedes met suiker!

Deal op deal is de landbouw het wisselgeld.
Abonnee
Kjol 12 Juli 2019
Is geen verrassing meer toch, wie nu nog niet ziet wat de politieke agenda voorheeft met de EU/NL landbouw heeft wel heel lang zijn kop in het zand gestoken.
Naïevelingen zullen het echter nooit willen zien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden