Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Strijd tussen Russische en Franse graanhandel

23 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Gaat de voor de Europese granenmarkt belangrijke Algerijnse markt over in Russische handen? Handelaren verwachten dat zelfs de samenwerking van Franse graanhandelaren waarschijnlijk niet kan voorkomen dat de Europese exportmarkt deze afnemer verliest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze maand werd bekendgemaakt dat 3 belangrijke Franse coöperaties gaan samenwerken bij de afzet van tarwe onder de naam Grains Overseas. Het is een reactie op de sterk groeiende export vanuit Rusland en Oekraïne. Belangrijke importerterende landen, zoals Egypte en Marokko, gaan daardoor steeds meer over op tarwe vanuit het Zwarte Zeegebied.

Algerije steeds belangrijker
De Franse export zakt hierdoor steeds verder weg. In 2018/2019 werd 10 miljoen ton tarwe geëxporteerd, vergeleken met de 12 miljoen ton of nog hogere exportcijfers in de jaren daarvoor. Algerije wordt steeds belangrijker voor de afzet van Franse tarwe. Algerije stelt namelijk strenge eisen waaraan de tarwe uit het Zwarte Zeegebied niet kan voldoen.

Handelaren stellen dan ook tegenover persbureau Reuters.com dat de samenwerking van de coöperaties belangrijk is om concurrerend te blijven op de internationale granenmarkt. Rusland maakte recent nog bekend voor tientallen miljarden in de granensector te pompen. Daarbij zoekt Rusland toegang tot markten als Algerije en Saudi-Arabië, die voor de Europese export heel belangrijk zijn. 

Concurreren op prijs en kwaliteit
De Franse samenwerking wordt niet voldoende geacht. Een handelaar stelt dat; al werken alle Franse handelaren samen, ze dan alsnog moeten kunnen concurreren op prijs en kwaliteit met Russische tarwe. Als Algerije toch de Russische tarwe gaat kopen heeft de Franse (en daarmee de Europese) tarwe-export een groot probleem. De vraag is dan wie de Franse tarwe afneemt.

Nu biedt het feit dat Algerije als vroegere kolonie een nauwe relatie heeft met Frankrijk mogelijk een voordeel. Op dit moment heerst er echter politieke onrust in Algerije. Politieke veranderingen kunnen een risico vormen, waarbij de goedkopere Russische tarwe interessanter kan worden dan de Franse tarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden