Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Regen grote hindernis voor Britse graanoogst

14 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

De graanoogst in Groot-Brittannië verloopt moeizaam, vooral in het noorden van het land. Door de regen staan combines meer dan eens stil. Ook hebben de nog te oogsten gewassen te lijden onder de nattigheid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt Farmers Guardian op basis van berichten van telers en experts. Een van deze experts is Andrew Roy, agronoom bij Frontier Agriculture. Na weer een weekend met veel regen beschrijft hij de oogstsituatie in North Yorkshire, Durham en Northumberland als 'behoorlijk demoraliserend'.

Zorgen over verdere oogst
Terwijl in North Yorkshire de meeste gerst en koolzaad wel binnen is, is in Durham de gerst voor 80% tot 90% geoogst en het koolzaad voor 60% tot 70%. In Northumberland wordt minder vooruitgang geboekt. Voor deze 3 regio's geldt dat de meeste tarwe nog moet worden gedorst. Volgens Roy zijn de gerstopbrengsten uitzonderlijk goed en de opbrengsten van het koolzaad redelijk goed.

Door de natte bodem zijn echter wel zorgen over de verdere graanoogst. Het Schotse RM & JF Seed meldt op Twitter dat de neerslag nu weer met bakken naar beneden valt. Zowel de grond als het gewas staan onder druk. 

Russell McKenzie meldde teleurgesteld dat eerder deze week de combine niet verder kon met de tarweoogst, welke nu ongeveer op de helft is. De 5 millimeter neerslag van afgelopen zondag was volgens de teler uit Cambridgeshire meer dan verwacht en dat schopte de plannen in de war. "Door de harde wind op zaterdag was de 20 tot 30 millimeter van vorige week aardig opgedroogd, maar op zondag waren we weer terug bij af."

Kwaliteit loopt terug
Op het bedrijf van Tom Martin, in de buurt van Peterborough, raakten de tarwegewassen gehavend door de regenval en wind. Sommige gewassen vielen om, waardoor de oogst werd onderbroken. Door de aanhoudende natte omstandigheden gaat ook de kwaliteit achteruit. "Er begint graan te scheuren en er treedt wat rotting op, maar dat is te verwachten."

Hij vervolgt: "Het gewas is al bijna 3 weken oogstrijp, maar elke tweede of derde dag is het nat. Dit zijn moeilijke omstandigheden om de kwaliteit van tarwe en brouwgerst op peil te behouden." Desondanks wordt gemeld dat de vroege tarweopbrengsten het 5-jarig gemiddelde van 8,6 ton per hectare halen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden