Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt legt zich niet neer bij bearish nieuws

19 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De mondiale granenmarkt legt zich niet neer bij de situatie in de Verenigde Staten. De beurshandelaren gaan inmiddels zelf het veld in om te beoordelen hoe de gewassen in de Midwest ervoor staan. De harde data vanuit het veld moet antwoord geven op een belangrijke vraag: hoe staat de oogst ervoor?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers waarmee het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in haar WASDE-rapport van augustus op de proppen kwam, sloegen op de granenmarkt in als een bom. Dit betekent dat analisten, handelaren en andere marktdeelnemers zich maar moeilijk kunnen verenigen met de feiten zoals USDA ze presenteert.

Cijfers uit het veld
Ongeveer 100 geïnteresseerden trekken 4 dagen lang door 7 staten in de Midwest om gewassen te beoordelen. Dit is in het kader van de jaarlijkse Pro Farmer crop tour. Het WASDE-rapport is gestaafd op satellietdata en enquêtes onder boeren. Daar deugt weinig van, zo denken critici. Vooral voor delen van Ohio, Michigan en Indiana wordt getwijfeld aan de cijfers als gevolg van overstromingen en droogte.

Het nieuws is erg gemixt. In het westen van de Midwest (South Dakota en Nebraska) staan de gewassen er gemiddeld beter voor dan in het oosten. Dit verschil komt waarschijnlijk ook in de gewastour naar voren, die zich opsplitst voor deze gebieden. Door de neerslag en late zaaidatum tonen de gewassen veel gebreken en zijn ze zeer laat in hun ontwikkeling. Dit maakt het extra lastig een goede opbrengstverwachting te voorspellen in een land dat anders zeer stabiel is qua opbrengst.

Nog geen vertrouwen
In sommige staten is het erg droog, wat de groei belemmert. Er is echter ook sprake van groeizaam weer, waardoor de opbrengsten iets positiever uit kunnen vallen. Door deze onzekerheden blijven beurshandelaren als hedgefondsen snijden in hun net-long posities op de CBoT. Het nieuws blijft daarmee 'bearish' in plaats van 'bullish'.

De koers voor maïs daalde in week 33 in het snelste tempo sinds 2013. Op woensdag 14 augustus bereikte de notering zijn dieptepunt op $141,33 per ton, om 1 week hoger te sluiten op $146,06 per ton. Maandag 19 augustus staat de CBoT in Chicago wederom in de plus. De sojanotering had met een veel kleinere verlaging te maken en sloot de week eveneens iets hoger.

Europese markt
In Europa kwamen de cijfers ongeveer tegelijk met de expiratie van het junicontract in Parijs. Het septembercontract leverde ook in en ging van €172,25 per ton naar €167,75. De week werd geëindigd op €168, maar 19 augustus staat de Matif in Parijs weer in het rood. In Europa zijn de berichten over de korrelmaïsoogst negatief gestemd, als gevolg van de aanhoudende droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden