Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs Rusland op laagste punt in 2 jaar

18 September 2019 - Anne Jan Doorn

De tarweprijs in Rusland heeft het laagste niveau in 2 jaar tijd bereikt. Het gaat hierbij om de fysieke prijs voor maaltarwe op de exportmarkt. De lage prijs komt vooral door de verwachting van een grote oogst in Rusland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de verwachting van de oogst in Rusland in het WASDE-rapport verlaagde, hebben lokale analisten de opbrengstverwachtingen juist verhoogd. In het WASDE-rapport wordt de Russische oogst geraamd op 72,5 miljoen ton, maar analisten uit het land zelf denken eerder aan 75 miljoen ton. Het is een belangrijke reden voor de dalende prijs in Rusland.

Daarnaast speelt mee dat de vraag naar Russische tarwe, door het wereldwijd grote aanbod, minder is. De prijs liet vooral over de afgelopen maand een forse daling zien: -$10 per ton. Er wordt nu ongeveer $186 per ton (FOB) betaald in Rusland. Analisten verwachten dat dit voorlopig het laagste punt zal zijn. 

Mindere export
Waar de tarweprijs in Rusland hoog werd gehouden, daalden de prijzen voor tarwe op de internationale markt. De tarwe-export vanuit Rusland verloopt daardoor minder vlot dan normaal. Inmiddels is Rusland weer concurrerend op de exportmarkten, gezien de aanbieders uit het land nu weer tenders winnen.

Het is opvallend dat de prijs nu daalt, gezien de tarweprijzen wereldwijd juist stijgen. Deze prijsstijgingen werden voornamelijk veroorzaakt door droge omstandigheden in de belangrijkste exporterende landen op het zuidelijk halfrond. Ook het feit dat de Amerikaanse zomertarweoogst nog steeds ruim achterloopt op voorgaande jaren speelt mee. 

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden