Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE geeft duidelijkheid aan oogst VS, of toch niet?

11 November 2019 - Niels van der Boom

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft op vrijdag 8 november het nieuwe WASDE-rapport gepubliceerd. Er werd reikhalzend naar het rapport uitgekeken, omdat de markt in het land duidelijkheid vereist over de maïs- en de sojaoogst. Ook over de mondiale tarweoogst was er nieuws.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door technische problemen bij het landbouwministerie werd het rapport later gepubliceerd. Doorgaans verschijnt deze om 6 uur Nederlandse tijd. Niet alle handelaren en markten hebben daarom kans gekregen om het nieuws tot zich te nemen en een positie in te nemen.

Maïsoogst
Er werd het meeste uitgekeken naar de verwachting van de opbrengsten van korrelmaïs en sojabonen. Niet eerder werd zo laat in het jaar gezaaid en was het seizoen zo extreem. Dit maakt de markt onzeker over de in te schatten opbrengst. Het ministerie verlaagt de opbrengstverwachting van 168,4 bushel naar 167 bushel per acre. Dit lag in de lijn der verwachting en resulteerde dus in 'bullish' nieuws.

Die euforie was echter van korte duur. Het ministerie verlaagde namelijk ook de verwerking naar ethanol en het veevoergebruik. De eindvoorraad eindigde zo toch hoger dan wat de handel dacht. Dit resulteerde weer in 'bearish' nieuws. Het te oogsten areaal bleef ongewijzigd.

Soja blijft ongemoeid
De prognose van soja is bijzonder te noemen, want die heeft het USDA ongemoeid gelaten. De handelaren verwachten dat er pas in het rapport van januari een definitief cijfer wordt gegeven. Aangezien zo laat gezaaid werd, kunnen de analisten niet goed inschatten wat de opbrengst wordt. Bovendien is de markt beïnvloed door uitspraken van president Donald Trump over de handelsoorlog met China. Hij meldde dat de tarieven voor nu in stand blijven. Deze onzekerheden beïnvloeden de markt het meest, wat voor een zeer volatiel toekomstbeeld zorgt.

De wereldwijde sojaproductie, maar ook de consumptie, zijn beiden lager ingeschat. Waar ook rekening mee wordt gehouden voor de markt van de oliehoudende zaden, is een lagere koolzaadoogst in de Europese Unie en Australië. 

Het USDA gaf daarnaast een slinger aan de tarweproductie van Rusland, Oekraïne en de Europese Unie. Deze zijn verhoogd naar respectievelijk 74 miljoen, 29 miljoen en 153 miljoen ton. In de Verenigde Staten werd de oogst overigens wel iets verlaagd (42 miljoen bushel) dankzij een slechte zomertarweoogst.

Meer tarwe wereldwijd
Amerikanen verwachten dat het geoogste volume van tarwe harder stijgt dan de consumptie, waardoor er sprake is van een onbalans en stijgende voorraden. Dit resulteert waarschijnlijk in meer handel. De eindvoorraad wereldwijd wordt voor seizoen 2019/2020 op 288 miljoen ton geschat, bij een 3% hogere consumptie.

Door de droogte in Australië is de prognose voor tarwe 800.000 ton lager. Ook Argentinië kreeg een min van 500.000 ton te verwerken, al blijft een oogst van 20 miljoen ton een record voor dit Zuid-Amerikaanse land. De grote voorraad Amerikaanse tarwe drukt op de wereldmarkt. Alleen lage prijzen en een gunstige dollarkoers kunnen de voorraad verkleinen.

Koersen
Vrijdag 8 november sloot het decembercontract op de Matif voor tarwe op gelijke tred met de dag daarvoor: €178,50 per ton. Maandag 11 november reageert de beurs waarschijnlijk pas op het WASDE-rapport. Op de CBoT sloten de markten voor tarwe en sojabonen lager. Maïs eindigde 80 dollarcent hoger.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden