Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs doet weer forse stap terug

2 April 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De tarwemarkt is de maand april met een neerwaartse beweging begonnen. Zowel op de CBoT in Chicago als op de Matif in Parijs was woensdag 1 april een fors lagere slotnotering zien. Ook daags erna kleuren de koersen rood.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee zet de turbulentie op de granenmarkt voorlopig door. Aan het begin van de week sloot de Matif nog op €196,25 per ton, maar gisteren kwam de slotnotering niet verder dan €193,50. Ook de CBoT ging flink onderuit naar $202 per ton, waar dat een week geleden nog $213 was.

Sterkere dollar
De daling van de tarweprijzen in de Verenigde Staten betekende de grootste daling in ruim 7 maanden. Angst voor het coronavirus en de economische gevolgen is een van de oorzaken. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan het begin van de week aan dat de noodmaatregelen, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn verlengd tot eind april. Ook een stevigere Amerikaanse dollar, en daarmee de minder gunstige exportpositie, drukt op de tarweprijs.

De toenemende vraag naar graanproducten, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, is nog niet structureel terug te zien in de tarwenoteringen. Onzekerheid verandert het sentiment per dag. Marktanalisten noemen de recente neerwaartse beweging op de markt verrassend, nu de tarweconsumptie goed is. De vraag wordt dan ook gesteld of de voorraden inmiddels is aangevuld, waardoor de vraag stagneert.

Spanning van de markt
Nu het voorjaar op het continent Europa is aangebroken staan de graangewassen er beter voor na een zachte winter, en hebben akkerbouwers eindelijk zomergraan kunnen zaaien. Ook dit neemt spanning weg. Recente cijfers van het International Grains Council (IGC) tonen dan ook voor oogstjaar 2020-21 een grotere mondiale graanoogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden