Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Het D-woord klinkt weer op tarwemarkt

6 April 2020 - Niels van der Boom

Zijn de prijsverlagingen op de granenmarkt van korte duur? Welke rol speelt droogte in het Zwarte Zee gebied en wat vertellen de Amerikaanse areaalcijfers? De markt heeft momenteel veel vragen, maar weinig antwoorden. Voor tarwe mag het voorzichtig positief blijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral woensdag 1 en donderdag 2 april was het bijltjesdag op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Tarwe zakte behoorlijk terug naar een prijsniveau dat we sinds 19 maart niet meer hadden gezien. Het is alsof de markt een plens water in het gezicht kreeg en even afkoelde. Het hamstergedrag komt ten einde, waardoor de markt op zoek is naar nieuwe inzichten. Ondertussen hebben veel telers gebruik kunnen maken van de rally om zich prima in te dekken.

Bodem
Vrijdag werd alweer een bodem gelegd boven de €190 per ton en maandagmiddag doen de koersen daar weer een schepje bovenop. De Matif noteert voor het meest actuele contract (mei) zelfs €194. Nieuwe oogst noteert nu goed €187 per ton. Ook de CBoT plust. Vrijdag kwam hij alweer boven de $200 per ton uit en maandag is er opnieuw winst te behalen.

Allereerst zijn er nieuwe areaalcijfers in de VS waar de markt mee rekent. Het landbouwministerie USDA schat in dat meer maïs en soja gaat worden verbouwd. Ondanks dat de ethanolmarkt compleet is ingestort, rekenen de Amerikanen erop dat zij grote volumes naar China kunnen afzetten. Een hete markt, waar moet worden gevochten met voornamelijk de Brazilianen. Inmiddels lijkt dit scenario te worden bewaarheid, want de exportcijfers tonen inderdaad hernieuwde interesse uit China voor grote volumes graan.

Toenemende droogte
Een andere factor die nu een rol gaat spelen is de droogte in de Zwarte Zee-regio. Verhalen hierover doen al veel langer de rondte, na een vorstloze winter met amper sneeuwval. Juist een goed sneeuwdek is vereist om de vochtreserves aan te vullen. Het zuiden en westen van Rusland start zo droog, net als delen van de Oekraïne.

Ook in Europa wordt weer over droogte gesproken, nu er in sommige delen bijna een maand geen regen van betekenis meer is gevallen. Slecht gewortelde en laat gezaaide graangewassen hebben hier extra onder te lijden en ook de laat gezaaide zomergranen kunnen wel een flinke voorjaarsbui gebruiken. Goed is om te realiseren dat een regenfront er voor kan zorgen dat deze ‘bullish’ stemming snel om kan slaan in een ‘bearish’ markt, wanneer vocht niet langer een beperkende factor is.

Russische handrem
De Russische overheid heeft een exportquota ingesteld van 7 miljoen ton tot het einde van dit marketingseizoen. Een belemmering is dat niet, want deze waarde ligt boven wat capabel wordt geacht. Het geeft echter wel een signaal af aan de markt. Bovendien kan de Russische overheid de duimschroeven verder aandraaien wanneer het droog blijft en een tekort wordt verwacht. Een sterk gedevalueerde roebel zorgt nu voor goede exportkansen, waardoor de binnenlandse markt wordt gehinderd en de export aangewakkerd. Dit is inmiddels in de prijzen van bijvoorbeeld brood merkbaar.

Het tarweareaal in de VS schrijft dit jaar een nieuw record en wel een diepterecord. Sinds het begin van de berichtgeving – in 1919 – was de tarweoppervlakte niet eerder zo klein. Voor 2020/21 worden dan ook record lage eindvoorraden verwachten. Ook verwachten Amerikaanse handelaren dat het gebruik van tarwe toeneemt, doordat mensen thuis meer tarweproducten consumeren dan ze normaal doen.

         Bulls op de granenmarkt:

  • Droogte speelt een rol in de Zwarte Zee regio, Europa en delen van de VS.
  • Rusland exporteert op topsnelheid. Trekt deze markt aan de handrem dan zijn de gevolgen voor de prijsvorming groot.
  • Kleinste tarwe-areaal in VS sinds 1919.

    Bears op de granenmarkt:
  • Eén flinke regenbui in Zwarte Zee-regio kan winst laten verdampen.
  • Tarwestand in Amerikaanse staten is goed.
  • Exportcijfers VS zijn teleurstellend.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden