Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Soja blijft speelbal van Trump en Xi Jinping

2 Juni 2020 - Niels van der Boom

Nieuwsberichten dat China wel of geen sojabonen van de Verenigde Staten koopt wisselen elkaar af. Soms op dezelfde dag. Na het ondertekenen van de 'Phase-One-deal' stonden de seinen op groen. Het oliehoudend zaad is echter een politieke speelbal geworden. Pittige trumpiaanse uitspraken van de Amerikaanse president over de situatie in Hong Kong strooien opnieuw zand in de exportmotor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese overheid liet maandag 1 juni weten dat staatsbedrijven verplicht moesten stoppen met het aankopen van sojabonen uit de Verenigde Staten. Reden voor deze stop zijn uitspraken die president Donald Trump deed over de situatie in Hong Kong, waar China nieuwe wetten in het leven wil roepen om protesten aan banden te leggen.

China stopt aankoop soja, en koopt soja aan
Persbureau Bloomberg berichtte hierover. De collega’s van persbureau Reuters melden echter diezelfde dag dat China 3 ladingen met sojabonen heeft gekocht. Zo blijft het politiek gekissebis voortduren. Nog in januari onderstreepte de Chinese premier Li Keqiang dat het land zijn afspraken na zou komen. Die slaan overigens niet alleen op soja, maar bijvoorbeeld ook varkensvlees. Ook de export hiervan zou zijn gestopt, zeggen bronnen tegen Bloomberg.

Lachende derde zijn de Zuid-Amerikaanse landen en dan vooral Brazilië. Het is ook de reden waarom China het zich kan veroorloven dit spel te spelen. Andere landen staan te trappelen om granen en oliezaden te exporteren. De wijdverspreide uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest heeft er bovendien voor gezorgd dat minder behoefte is aan deze producten.

Met de rug tegen de muur
De termijnmarkthandel in de VS is inmiddels gehard geworden. Na een kleine koersval krabbelde het weer op, al stond de koers op de CBoT vorige week al onder druk. Maïs maakte juist een sprong, van $186.20 naar $191,34 per ton. Ondanks de geïmplodeerde ethanolmarkt stijgen de maïsprijzen in het land. Een extreem bijzonder gegeven. Zeker wanneer je bedenkt dat dit jaar opnieuw een groter areaal aan maïs wordt uitgezaaid, met een mogelijke recordoogst, voor afnemers die er niet zijn. Feit is dat boeren in de Midwest geen alternatieven hebben. Ze staan met de rug tegen de muur. Soja en maïs bieden beide weinig hoop, maar andere gewassen zijn nauwelijks voor handen.

Trump dreigt Hong Kong zijn privileges te ontnemen wanneer China geen afstand neemt. Wat exact wordt ondernomen is nog onduidelijk, maar het kan 20 tot 30 geplande ladingen met sojabonen naar China in gevaar brengen. Handel die voor de Amerikanen broodnodig is. Marktanalisten hopen dat ook deze discussie over waait.

Toenemende export, ondanks corona
In de eerste 3 maanden van 2020 kocht China voor $3,35 miljard aan Amerikaanse landbouwproducten. Het laagste niveau sinds 2007. Dit blijkt uit USDA-data. In de Phase-One-deal staat onderschreven dat het land dit jaar voor $36,5 miljard aan goederen koopt, maar de corona-uitbraak heeft roet in het eten gegooid. Nu de Chinese economie weer op gang komt nam ook de export weer toe. In de eerste 2 weken van mei werd 1 miljoen ton aan Amerikaanse soja afgenomen en ook ethanol en soja-olie geïmporteerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden