Wouter van Bernebeek

Nieuws Storm

'Storm verwoest 4 miljoen hectare graan in VS'

12 Augustus 2020 - Wouter Baan - 4 reacties

Bijna de helft van de maïs en sojabonen in de Amerikaanse staat Iowa is de afgelopen dagen beschadigd door een hevige zomerstorm. Ook in andere landbouwstaten is het goed mis. 

Volgens het Amerikaans landbouwministerie (USDA) bedroeg het gecombineerde areaal maïs en sojabonen dit jaar 23,4 miljoen acres. Dit komt neer op ongeveer 9,4 miljoen hectare. Hiervan is ongeveer 43% oftewel zo'n 4 miljoen hectare beschadigd dan wel zwaar beschadigd, aldus een ruwe inschatting van gouverneur Kim Reynolds van Iowa wat de belangrijkste maïsstaat in de Verenigde Staten is. Voor de beeldvorming: 4 miljoen hectare is ongeveer gelijk aan het oppervlakte van Nederland, inclusief water. 

Midwest zwaar getroffen
Ook in andere staten (zoals Nebraska, Wisconsin en Illionois) heeft de storm, waarbij de windstoten opliepen tot 100 miles per uur, flinke schade aangericht. Ook deze staten kenmerken zich door grote landbouwarealen. Daarnaast zitten honderdduizenden huishoudens zonder stroom en zijn ten minste 2 personen overleden. Ook is er veel schade aan huizen en (agrarische) gebouwen.

Maisprijs reageert nauwelijks 
De maisprijs op de CBoT in Chicago reageert vooralsnog kalmpjes op de stormschade. Na een wekenlange daling steeg de koers de afgelopen dagen met anderhalve dollar tot $121,63 per ton (slotkoers 11 augustus). De druk op de maisprijs is ingegeven door een immens areaal en een goed groeiseizoen so far.

Later deze week komt het USDA met het WASDE-rapport, waarbij een indicatie wordt gegeven van groeiseizoen en de verwachte voorraden en gebruik. Mogelijk leidt de storm in de Midwest tot een correctie van de oogst.  

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeeuw 12 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10888746/storm-verwoest-4-miljoen-hectare-graan-in-vs]Storm verwoest 4 miljoen hectare graan in VS[/url]
Het weer is op meer plaatsen in de wereld van streek
Abonnee
Ivo 12 Augustus 2020
Dit gaat zonder twijfel bij ons in de portemonee te merken zijn binnenkort denk je niet?
hans 12 Augustus 2020
Importen van granen in de EU vanuit elke uithoek zullen mogelijk worden, vergezeld van een exportverbod.

De boerenportemonnee zal verder ge-offerd worden ten faveure van "goedkope" buikvulling.
Abonnee
vrijbuiter 13 Augustus 2020
Die tussenwinst komt echt niet bij de boeren terecht.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden