Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

MARS-rapport: droogte maakt plaats voor neerslag

27 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De droogte heeft plaats gemaakt voor natte omstandigheden. Dat is ook terug te zien in het MARS-rapport van de Europese Commissie. De oogst is in veel landen vertraagd en de inzaai van wintergewassen kan niet overal op het gewenste moment plaatsvinden. Wat zijn de gevolgen voor de oogstprognoses van onder meer snijmaïs en korrelmaïs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het warme en droge weer zette ook in de eerste 3 weken van september nog door, waardoor september 2020 de warmste septembermaand ooit gemeten is. Daarna sloeg het weer om. Regen, regen en nog eens regen stond de boeren te wachten. In veel Europese landen heeft dit voor problemen bij de oogst gezorgd, maar ook de inzaai van wintergewassen is door de natte gronden vertraagd.

Zowel minder snijmaïs als korrelmaïs
De opbrengsten van snijmaïs en korrelmaïs liggen beneden het 5-jarig gemiddelde. De oogst van korrelmaïs komt volgens de Europese Commissie uit op 7,42 ton per hectare, 2,1% minder dan het meerjarig gemiddelde van 7,59 ton. Ten opzichte van vorig seizoen is zelfs een afname zichtbaar van 6,1%. De hoogste opbrengsten worden behaald in Spanje en Italië, respectievelijk 11,8 ton en 10,8 ton per hectare. Die landen laten daarmee een resultaat boven het meerjarig gemiddelde zien. In Nederland is een opbrengst van 10 ton te verwachten, dat is 2,3% hoger dan het 5-jarig gemiddelde en 2,6% boven het niveau van vorig seizoen.

De snijmaïsoogst in Europa komt naar verluidt uit op 40 ton per hectare, een daling van 0,2% ten opzichte van het gemiddelde. Daarentegen is de opbrengst wel 2,7% hoger dan vorig jaar. Voor Nederland wordt een oogst van 41,5 ton per hectare verwacht, een min van 2,9% ten opzichte van het vorige seizoen en precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Opvallend is Polen. Dat land scoort bijzonder hoog in verhouding tot de overige landen in Europa: 42,8 ton per hectare. Dit is 5,5% hoger dan vorig seizoen, maar nog altijd 1,5% lager dan het gemiddelde.

Het feit dat er wederom minder maïs wordt verwacht, heeft ook invloed op de maïsnotering. Op de Matif in Parijs wordt inmiddels €196,50 per ton genoteerd, een notering die ruim €27 per ton hoger ligt dan het 5-jarig gemiddelde. Ook op de CBoT in Chicago is dit beeld zichtbaar. Daar staat de maïsnotering aan het begin van week 44 op $4,17 per bushel, terwijl het gemiddelde $3,74 per bushel noteert.

Meer aardappelen verwacht
Terwijl er minder snijmaïs en korrelmaïs wordt verwacht, voorziet de Europese Commissie juist meer aardappelen. De opbrengst wordt geschat op 32,6 ton per hectare, een stijging van 0,4% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde en een toename van 1,6% met vorig seizoen. Voor Nederland wordt veruit de hoogte hectareopbrengst verwacht, namelijk 42,4 ton per hectare. Dit is 1% hoger dan vorig jaar en het meerjarig gemiddelde. In Spanje en Italië is de opbrengst fors lager dan voorgaande jaren, vooral als gevolg van droogte. De oogst is daar respectievelijk 4,8% en 2,1% lager dan het meerjarig gemiddelde.

Ook de opbrengst van suikerbieten ligt lager. In het MARS-rapport wordt uitgegaan van een opbrengst van 72,5 ton per hectare, een afname van 2,8% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde en een daling van 1,9% met vorig jaar. De afname heeft onder andere te maken met de droge omstandigheden van afgelopen zomer en virussen.

Inzaaien van wintergewassen
Door de weersomstandigheden werden niet alleen de rooiwerkzaamheden verhinderd, ook konden de wintergewassen in veel gebieden niet worden ingezaaid. Zo hebben Frankrijk, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne door droogte hinder ondervonden met de inzaai van winterkoolzaad. Daarentegen waren de omstandigheden in Duitsland, Polen, Denemarken en de Baltische staten bij het inzaaien juist perfect. Ook de inzaai van andere wintergranen is vertraagd door de extreme droogte en later de te natte omstandigheden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden