Shutterstock

Inside Granen

Tarwe-achtbaan heeft eindstation bereikt

26 November 2021 - Niels van der Boom

De Europese termijnmarktnotering voor tarwe heeft een fikse achtbaanrit achter de rug. Vanmiddag (26 november) noteert het contract weer beneden de €300 per ton en is ook de kans groot dat de slotkoers onder dit niveau komt te liggen. Welke lessen kunnen we trekken uit deze enerverende week op de tarwemarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat een week geleden het decembercontract voor tarwe op de Matif net niet de €300 wist te behalen, lukte dat aan het begin van deze week ruimschoots. Dinsdag werd zelfs een slotkoers van €311,50 per ton bereikt. Nieuwe oogst – levering september – kwam op €272,25 per ton. Na zo'n fikse stijging is een terugval bijna onvermijdelijk. De bulls die de markt hoger opjagen moeten continu voorzien worden van nieuwsfeiten die een verdere stap justificeren.

Australisch nieuws
Vooral de slechte berichten uit Australië sloegen op de wereldmarkt in als een bom. Juist nu de kwaliteit zo'n groot issue is – en het Russische alternatief achter slot, grendel en hoge exportheffingen ligt – was er behoefte aan kwalitatief hoogwaardig product. Aanhoudende neerslag Down Under heeft ervoor gezorgd dat goede oogsten plotsklaps voertarwe werden of nog erger, helemaal niet meer bruikbaar zijn. Vooral deelstaat New South Wales is zwaar getroffen.

Wat meespeelt op de internationale markt is dat heel de Verenigde Staten donderdag 25 november aan de gevulde kalkoen zat tijdens Thanksgiving Day. Gebrek aan nieuws uit Noord-Amerika betekent ook een pas op de plaats in Europa. Dit geldt overigens niet voor korrelmaïs. De Matif-notering blijft stijgen en sloot donderdag op €259,50, maar levert vrijdag eveneens flink in. 's Middags staat het contract voor levering januari bijna €7 lager. Nog altijd is de oogst in Noordwest-Europa niet afgerond door de late afrijping. Bovendien zijn de brandstofkosten gigantisch om de maïs terug te drogen.

Wereldpolitiek
Naast het wel en wee op de velden van Australië, Europa, Rusland, Noord- en Zuid-Amerika is er de wereldpolitiek. De economie in China en ontwikkelingen rond het coronavirus houden ook de granenmarkt bezig. Onzekerheid kan een prijsopdrijvend effect hebben wanneer landen aan het hamsteren slaan, maar veel meer dan het huidige beleid dat ze voeren, kunnen ze simpelweg niet doen. Krijgt de economie klappen, dan daalt ook de koopkracht om die dure granen mee aan te schaffen. De markt vat het nieuws daarom negatief op. Bijvoorbeeld een nieuwe Zuid-Afrikaanse coronamutatie.

De langetermijnverwachting voor tarwe is nog steeds onverminderd positief. De fysieke markt heeft – gesteund voor de termijnnotering – een stap gezet en hier wordt nog niet snel gas terug genomen. Insiders melden dat inmiddels ook in Nederland fysiek €300 per ton voor tarwe is te maken. De Noord-Nederlandse notering staat deze week op €291,17. Hogere transacties moeten volgende week zichtbaar kunnen worden in de notering. De EU-voertarweprijs van groothandelsbeurs Goes noteert een fiks hogere €312.

Kijken we naar de landen om ons heen dan worden daar ook prijzen opgetekend boven de 300. Groothandelsbeurs Keulen noteert voor baktarwe €316 tot €317. Voertarwe staat op €307 tot €308. In Frankrijk noteert de beurs in Rouen €306 voor baktarwe.

Winter op komst
Het is nu wachten op nieuws die markt nieuwe richting geven. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van granen in de Zwarte Zee-regio en Europa. Komende week komen de eerste tekenen van een winter in Europa aan. Verschillende berichten voorspellen een strenge winter, maar enkele slagen om de arm zijn daarbij geboden! In ons land merken we daar vooralsnog niets van. Tenders of exportorders, zoals recent aankopen van China in Frankrijk, kunnen het Europees prijsniveau wel steunen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden