161 miljoen ha in verkoop

Interesse landbouwgrond VS neigt naar speculatie

25 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Naar schatting 161 miljoen hectare landbouwgrond in de Verenigde Staten komt in de komende twee decennia waarschijnlijk op de markt als de oudere boeren met pensioen gaan. Inmiddels ruikt de financiele sector geld en is er sprake van een run op landbouwgrond. Daarover rapporteert het Oakland Institute

Net als op andere plekken in de wereld tonen private investeerders interesse in landbouwgrond. Investeringen hierin leiden al tot een piek in de prijs van Amerikaanse landbouwgrond. Samen met zwak overheidsbeleid vormt dat een barrière voor veel jonge boeren die agrarische activiteiten willen opzetten of voortzetten. 

Het Oakland Institute signaleert een stijgende belangstelling van enkele grote spelers in de financiële sector. De run op landbouw grenst aan het speculatieve, stelt het rapport. Gedreven door onder meer stijgende voedselprijzen en door de groeiende vraag naar biobrandstoffen, nam de financiële sector niet eerder zo’n belang in landbouwgrond.

Het heeft veel weg van wat er gebeurt in de Filippijnen of Mozambique. Particuliere beleggers hadden in 2011 ongeveer 1 procent van de Amerikaanse landbouwgrond in handen met een waarde tussen drie en vijf miljard dollar. Vorig jaar zou dit volgens een analist al op 10 miljard zitten. Een indicatie dat het belang van institutionele beleggers snel toeneemt.

Critici vrezen dat deze ontwikkeling nadelige effecten heeft voor de al snel consoliderende voedselindustrie in de VS, maar noemen ook verslechterde omstandigheden rondom arbeid en grondgebruik. Grondstoffen worden geteeld om het beste rendement; dat staat ver af van zaken als klimaatverandering, de groeiende honger en de stabiliteit van de wereldeconomie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

investeerders
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gesthuizen Karel 25 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10845082/Interesse-landbouwgrond-VS-neigt-naar-speculatie]Interesse landbouwgrond VS neigt naar speculatie[/url]
Beste dames heren, heb onlangs deze geluiden ook uit Canada gehoord. Als jullie meer informatie hebben hoor ik dit graag.
Met vriendelijke Groeten, Karel Gesthuizen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden