10 miljard dollar beschikbaar

Investeerders in VS azen op landbouwgrond

27 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Uit een rapport van The Oakland Institute, een non-profit organisatie uit Californië, staat dat Wall Street klaar staat om grote hoeveelheden landbouwgrond in de Verenigde Staten te kopen. In de komende twintig jaar stoppen namelijk veel oudere boeren en komt dus veel land beschikbaar.

‘Als investeerders op Wall Street inderdaad grip krijgen op de Amerikaanse voedselproductie dan kan dat een probleem zijn voor onze voedselproductie’, stelt Lukas Ross van het instituut. Bovendien worden grondprijzen dan opgedreven en wordt te weinig gekeken naar een duurzaam bodembeheer. De organisatie maakt zich grote zorgen over het landjepik wereldwijd. Inmiddels hebben private investeerders veel grond gekocht in derdewereldlanden. In totaal een oppervlakte die acht keer groter is dan Groot-Brittannië.

The Oakland Institute geeft toe dat het rapport gebaseerd is op speculaties. Momenteel bezitten investeringsmaatschappijen minder dan één procent van de Amerikaanse landbouwgrond. Sinds de financiële crisis in 2008 zijn investeerders opzoek naar veilige mogelijkheden om hun geld in te stoppen. Omdat landbouwgrond alleen maar in waarde stijgt is dit een goed alternatief. Volgens een hooggeplaatste manager binnen de Wall Street wereld is momenteel 10 miljard dollar beschikbaar om landbouwgrond mee op te kopen.

Overigens is niet iedereen het met de conclusie van The Oakled Institute eens. Volgens Carl Zulauf, een professor aan de universiteit van Ohio, vergrijst het aantal boeren helemaal niet zoveel als wordt beweerd in het rapport. Het klopt dat boeren gemiddeld ouder worden maar dat is bij andere beroepsgroepen net zo. Volgens Zulauf heeft de gemiddeld hogere leeftijd meer te maken met het feit dat jongeren het benodigde hoge kapitaal (nog) niet hebben om boer te worden. De interesse van jongeren is er echter wel.

farmland-values.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gajadienJ 4 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10845316/Investeerders-in-VS-azen-op-landbouwgrond]Investeerders in VS azen op landbouwgrond[/url]
Hallooo met gajadien van uit suriname, ik heb een 52.500ha landbouw grond om te verkopen hier in suriname, geschikt voor rijst aanplant, suiker riet ect....mijn vraag aan u is, hebben jullie intresse hier in suriname te investeren.mijn mobile nummer is 00597-8621446.....hopelijk krijgik een reacties van jullie ...oke bye bye....
zeeuws boertje 4 Augustus 2014
Ook geschikt voor aardappelen en zaaiuien ?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden