Reguliere grond en natuur

Pachtronde met 300 hectare start in Brabant

2 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant start vandaag – 2 november – met een tweede inschrijfronde voor ca. 300 hectare pachtgrond in Noord-Brabant. Het gaat om reguliere landbouwgrond, natuur en natuur plus. De percelen liggen verspreidt over heel de provincie, veelal in clusters. Tijdens een eerdere ronde, afgelopen maand, werd al 500 hectare uitgegeven.

Agrarische ondernemers kunnen zich inschrijven voor één jaar pacht

De aangeboden kavels zijn per 1 maart van dit jaar overgegaan in eigendom van het rijk naar de provincie Noord-Brabant. Deze vallen gedeeltelijk binnen Natuurnetwerk Brabant. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant beheert deze gronden namens de provincie. Agrarische ondernemers kunnen zich nu online inschrijven voor een pachtovereenkomst van één jaar.

Het gaat veelal om kleine percelen van enkele hectare of minder. Meestal liggen deze in clusters bij elkaar. Inschrijven per cluster is dan ook verplicht. Tijdens de vorige ronde was de 500 hectare verdeeld over 300 percelen. Geïnteresseerde kunnen zich via website Pachtbank inschrijven. Dit kan van 2 november tot dinsdag 17 november 16.00 aanstaande.

De provincie Noord-Brabant hoopt zo het pachtsysteem transparant maken. Voorheen verliep de inschrijving via een belangstellingsregistratie en toedeling. Nu is te zien welke gronden verpacht worden, op welke voorwaarden en aan wie. Een andere verandering is dat alle gronden die binnen het natuurnetwerk vallen alleen nog via natuurpacht worden uitgegeven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwe natuurpacht en gronden die al langer in natuurpacht zijn.

Natuurpercelen mogen louter als grasland worden gebruikt. Daar zit een regelpakket aan vast. Is op de natuur of natuurplus percelen nog geen gras ingezaaid, dan is de pachter verantwoordelijk dit zelf te doen. Sommige percelen hebben een grootte van enkele hectare. Veelal reguliere percelen. Echter, er zijn ook stukjes van minder dan een halve hectare. In een cluster gaat het vaak wel om een groter geheel. Een pachter mag slechts één cluster pachten.

Welke bedragen zijn geboden tijdens de vorige inschrijvingsronde heeft het GOB niet bekend gemaakt. Directeur Mary Fiers zegt tevreden te zijn. ‘De gemiddelde pachtprijs verhoudt zich tot de gemiddelde grondprijzen per regio, zoals gepubliceerd door de RVO’, laat zij weten. ‘De inschrijving met bieding heeft geen prijsopdrijvend effect gehad. We zien veel variatie in de inschrijvingen. Zowel grote als kleine bedrijven schreven zich in. Naast Noord-Brabant ook door ondernemers uit Zeeland, Limburg en Gelderland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Noord-Brabant
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers1 5 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10866572/Pachtronde-met-300-hectare-start-in-Brabant]Pachtronde met 300 hectare start in Brabant[/url]
weer een gokje gaan doen, vorige ronde op 10 percelen ingeschreven, er zijn er maar 3 van uitgegeven, geen info over prijs openbaar gemaakt, als dit de manier is van de overheid om met mensen om te gaan dan kan ik enkel concluderen dat het geheel niet open en transparant is, gewoon zeer onbeschoft, maarja, de overheid mag schijnbaar zelf regels opstellen en achteraf naar eigen goeddunken maar iets doen wat hun en hun vriendjes goed uitkomt, zeer walgelijk
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden