Verkiezingsbelofte Macron

5 miljard euro voor Franse landbouwsector

27 September 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Franse minister-president Édouard Philippe presenteerde maandag 25 september zijn 'Grand Plan d’Investissement'. Het gaat om een kapitaalinjectie van €57 miljard, die in de Frans economie wordt gepompt. €5 miljard daarvan is bestemd voor de agrarische sector, om innovatie te voeden en klimaatverandering te bestrijden.

De agrarische sector valt onder de derde pijler: 'het concurrentievermogen op innovatie'. Over een periode van 5 jaar wordt €5 miljard geïnvesteerd in de landbouw, agri-food, bosbouw en visserij. Econoom Jean Pisani-Ferry lichtte de plannen maandag 25 september toe. Hiermee wordt een belangrijke verkiezingsbelofte van president Emmanuel Macron ingewilligd.

5

jaar

wordt uitgetrokken voor de investeringsplannen

Vier speerpunten  voor de landbouw
Er zijn 4 prioriteiten genoemd voor de landbouw. Allereerst het aanpassen en ontwikkelen van nieuwe financieringsvormen voor de sector. Ook moet ontwikkeling plaatsvinden op het gebied van klimaatverandering. Dit moet dan in de vorm van watermanagement, bio based economie, hernieuwbare energie en het vastleggen van koolstof in de bodem. Het derde punt is het concurrentievermogen van de sector verbeteren door herstructurering. Tot slot wordt als belangrijk punt het voeden van onderzoek en innovatie genoemd.

Geen snelle beslissingen
De pijlers moeten nog worden besproken en aangevuld door de Staten-Generaal voor voedsel. In november wordt duidelijk wat de details van het investeringsprogramma worden. Op korte termijn wordt nog geen beslissing verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpkievit 27 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10876007/5-miljard-euro-voor-franse-landbouwsector][/url]
Hoe moet je moderniseren en tegen de toelating van glyfosaat zijn
De fransen enmoderniseren en wie betaald dit
Arnold 27 September 2017
Ben benieuwd hoeveel er direct bij de primaire sector komt. Of wordt het weer veel gepraat door veel belanghebbende partijen, wat allemaal betaald wordt, en weinig wol? Hebben we in Nederland ok een handje van.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden