Zo'n 10% van de grond nodig

Zonne-energie vereist veel landbouwgrond

5 April 2018 - Anne Jan Doorn - 16 reacties

Circa 10% van de Nederlandse landbouwgrond zal omgezet moeten worden in zonne-akkers om de energiedoelstellingen van 2050 (meer zonne-energie) te behalen. Dat stellen projectontwikkelaars en deskundigen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie), LTO Nederland en andere deskundigen zetten echter hun vraagtekens bij die stelling.

Afgelopen jaren zijn er al veel zonneweides aangelegd, maar het is niet voldoende om de energiedoelstellingen van 2050 te behalen. Volgens Erik van der Heijden en Boris Hocks (Generation Energy) is er van de 22.000 vierkante kilometer landbouwgrond in Nederland zo'n 10% nodig om de energiedoelstellingen (het produceren van voldoende zonne-energie) te behalen. Dat is een gebied dat groter is dan het IJsselmeer.

Er wordt te makkelijk over grote stukken grond gesproken

Niet iedereen is positief over de ontwikkelingen van de zonneakkers. LTO Nederland merkt dat de ontwikkelaars snel naar de landbouwgrond kijken. Auke Jan Veenstra, woordvoerder Klimaat en Energie bij LTO Noord: "We snappen dat dit op termijn nodig kan zijn, maar laten we het wel in de juiste volgorde doen. Er wordt nu wel heel gemakkelijk over grote stukken grond gesproken."

Koploper in opwekken zonne-energie
Veenstra beweert dat Nederlandse boeren nu al koploper zijn in het opwekken van duurzame energie en dat zij momeneel al voor 2/3 energieneutraal zijn. Veenstra erkent dat het aanbod van ontwikkelaars voor veel boeren interessant is, en dat de vergoeding een aanvulling op hun inkomen kan zijn.

Vanuit de politiek wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stelde er onlangs wel een aantal vragen over. Zij is vooral ongerust over de agressieve buitenlandse investeerders. Dik-Faber vroeg zich af wat deze situatie betekent voor de grondprijzen en voor de beschikbaarheid van de schaarse landbouwgrond.

Daarnaast stelde Dik-Faber de vraag wat de gevolgen zijn voor jonge boeren die willen investeren in bedrijfsuitbreiding of grondgebondenheid. Zij toont tevens aan dat bijvoorbeeld daken eerst benut zouden moeten worden en de landbouwgrond op de laatste plaats moet staan. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft aangegeven niet binnen de gestelde termijn antwoorden te hebben op haar vragen.

Kolossale investeringen
Peter Segaar, onafhankelijk zonne-expert, liet aan Trouw weten dat hij versteld staat van de omvang van de nieuwe projecten. "Ik volg de zonnemarkt al jaren, wat er nu gebeurt is kolossaal." Maarten de Groot, woordvoerder bij GroenLeven, merkt ook dat er momenteel veel investeerders en ontwikkelaars vanuit binnen- en buitenland actief zijn. "Er worden vaak mooie beloftes afgegeven en hoge bedragen geboden. Dat klinkt aantrekkelijk, maar veel van deze zonneparken kunnen uiteindelijk niet gerealiseerd worden."

Bedragen tussen de €3.500 en €6.000 per hectare

De Groot benoemt tevens dat een te hoge prijs per hectare een negatief effect kan hebben op de toekomstige subsidies. Volgens LTO Nederland krijgen boeren gemiddeld zo’n €3.500 tot €6.000 per hectare per jaar betaald. Er zijn echter uitschieters. Het klinkt aanlokkelijk, maar in de praktijk pakt dat vaak anders uit.

Nieuw element
De projectontwikkelaars en onderzoekers betogen dat er vooral naar improductieve landbouwgronden gekeken moet worden. "Als je de doelstellingen wilt halen, dan moet je ook over landbouwgronden nadenken. Het is nu 'en-en' en niet 'of-of'. Zonne-energie is, naast wegen, woningen en bedrijven, een nieuw element geworden bij de planologische inrichting van het land", zo beweert Gerben Smit, directeur van Solarfields.

Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande om dubbelgebruik van grond toe te passen; zo wordt onderzocht of onder lichtdoorlatende panelen gewassen verbouwd kunnen worden. Door de panelen op hoogte te zetten, ontstaat er een kassen-achtige constructie. Daar kunnen dan ook landbouwvoertuigen onderdoor rijden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
ae 5 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10878113/zonne-energie-vereist-veel-landbouwgrond][/url]
Een tijdje terug schreven jullie nog dat de grondprijs op springen stond.Onze platteland is geen platteland zoals we in de rest van Europa kennen. Buitenlanders zien ons landje ook niet als een land. Maar als een stad van Europa met 15 milj. inwoners. Die allemaal willen genieten van de dingen rondom ons heen. Het gebruik van grond voor landbouw zal afnemen onderdruk van de regering. Maar zal niet in waarde verminderen. Daar heeft Nederland te weinig ruimte voor om gronden onbenut te laten.
Voor filmliefhebbers op Netflix: "pray for rain" Dramafilm over de boeren die worden weggejaagd door natuurorganisatie. Deze werden betaald door grote geldschieters met andere prioriteiten.
rené 5 April 2018
Ook een andere manier van woningen bouwen of kantoorpanden waar de zonnepanelen al een onderdeel zijn van het gebouw bij opbouw helpen een steentje bij te dragen.
Frans G 6 April 2018
Als de veestapel inkrimpt met een procent of 20 dan is dit makkelijk te realiseren.
stal 6 April 2018
waarom worden ze niet in natuurgebieden geplaatst?
Het is zonde om de vruchtbare grond daar voor te gebruiken.
Zet ze allemaal op daken, dat is minder lelijk als op het weiland, want daar bederven ze het uitzicht.
Abonnee
info 6 April 2018
We hebben in Ned. veel natuurgebieden waarin grote open stukken zijn te vinden Op deze open stukken kunnen zeer veel zonnecollectoren worden geplaatst het zijn veelal plaatsen die op geen enkele manier mogen worden bezocht door toeristen en of natuurliefhebbers en zeer geschikt zijn voor opwekking van stroom, tevens geeft deze vorm van benutting een positieve invulling van de kosten die deze vaak door natuur organisaties verworven gronden hebben gekost. Te bedenken dat veel percelen van agrariërs zijn ontnomen, tegen een bepaalde vergoeding, en eigenlijk van gemeenschapsgeld is betaald en nu elk jaar geld kosten in plaats van opbrengsten geven. Er is in Ned. een afname van onze cultuurgrond van 8000 ha. per jaar, dit kan niet doorgaan en moet worden gestopt, hiervoor moet het verboden worden om op cultuurgronden deze zonnecollectoren te plaatsen zolang er genoeg ruimte in deze natuurgebieden aanwezig is. Tevens hebben landbouw gewassen een grotere CO2 opname dan deze open percelen in de natuurgebieden en geeft de natuur natuurlijke energie en heeft het een nuttige functie voor de als maar groeiende bevolking die steeds meer energie vraagt ook al bezuinigen we hierop
plantuitje 6 April 2018
ik kan het goed begrijpen er word tussen de 3 en 5 duizend euro voor betaald geen werk en geen risico parkje aanleggen van 25 ha en geen kip die je pikt
Drent 6 April 2018
Jawel, de fiscus
dupje 7 April 2018
Goede landbouwgrond voor natuur en recreatie mag wel en voor een zonnepark niet?
jos 7 April 2018
Doordat grond schaars is in NL ,moet men er zorgvuldig mee om gaan . Ik kan me dan ook volledig vinden in uitspraken om eerst de daken waar dan ook te vullen met panelen . Deze mogelijkheid wordt lang niet goed ontwikkeld.
dupje 8 April 2018
Volgens mij is er landbouwgrond genoeg. Zolang wij onze producten onder de kostprijs moeten verkopen, geef ik ze groot gelijk om op een andere manier aan een normaal inkomen te komen.
hans 8 April 2018
dupje, in onze wereld gaat het niet om aanbod, dat is er altijd rijke samenleving altijd genoeg. Het gaat gewoon om onderhandelen. De lonen zijn hier ook hoog genoeg, net als de uitkeringen. Ondanks dat er te veel arbeidsaanbod is blijven de lonen stijgen. Eis je plaats in die samenleving.
Piet s 8 April 2018
hans schreef:
dupje, in onze wereld gaat het niet om aanbod, dat is er altijd rijke samenleving altijd genoeg. Het gaat gewoon om onderhandelen. De lonen zijn hier ook hoog genoeg, net als de uitkeringen. Ondanks dat er te veel arbeidsaanbod is blijven de lonen stijgen. Eis je plaats in die samenleving.

Als er meer vraag naar arbeid is dan aanbod, dan gaan de lonen vanzelf naar boven
hans 8 April 2018
Piet, wanneer mensen niet hoeven te werken, en de grens is bijna gesloten, komt er vanzelf gebrek aan aanbod.
dupje 8 April 2018
Hans jij bent geen boer zeker? Je doet net of alle boeren dom zijn en niet kunnen onderhandelen. Je heb duidelijk geen verstand van landbouw!
hans 8 April 2018
Dupje, quote van jouzelf hierboven :"Zolang wij onze producten onder de kostprijs moeten verkopen".
Abonnee
koos 8 April 2018
jos schreef:
Doordat grond schaars is in NL ,moet men er zorgvuldig mee om gaan . Ik kan me dan ook volledig vinden in uitspraken om eerst de daken waar dan ook te vullen met panelen . Deze mogelijkheid wordt lang niet goed ontwikkeld.

Vergeet niet dat zonnepanelen ongeveer 25 kg per m2 weegt. weet je wel hoeveel % van de daken NIET geschikt zijn Jos?
Eerst de daken is echt zo een dom lTO verhaaltje. LTO is tegen zonneweides omdat ze alleen maar aan hun zelf denken, (hectare verlies) dus niet duurzaam !
gehaktbal 13 April 2018
heb nog wel mooi stukkie landbouwgrond voor verkoop aan zonnepanelen .brengt mischien goed geld op. Wat zou je meer kunnen vangen boven agrarische waarde?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden