Nieuws Grondprijzen

Grondprijs stijgt ook in België sterk

31 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Alhoewel er steeds minder landbouwbedrijven in Vlaanderen zijn, stijgt de grondprijs flink (+35%). In Wallonië liggen de prijzen lager, maar ook daar is een behoorlijke stijging zichtbaar (+25%).

De grondprijs in Vlaanderen kwam in de eerste helft van het jaar uit op €52.000 per hectare. Dat was 5 jaar eerder nog €38.600 per hectare. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat in België. Voornamelijk in het westen van Vlaanderen stijgt de prijs snel (+40%), waardoor daar voor 1 bunder zo'n €64.000 per hectare wordt betaald. In Vlaams-Brabant is de prijs het laagst en komt uit op ruim €37.000 per hectare.

37.000

euro

per hectare is de prijs in Vlaams-Brabant

Wallonië is 60% goedkoper
In Wallonië is 1 bunder grond 60% goedkoper, vergeleken met Vlaanderen. De prijs in dit gewest varieert van €27.000 per hectare in Luxemburg tot €39.000 per hectare in Waals-Brabant. Echter, ook in Wallonië heeft de prijs een stijging laten zien (+25%).

Volgens de Belgische boerenbond wordt die stijging veroorzaakt door de externe investeerders. Landbouwgrond is een interessante investering, omdat de waarde ervan blijft stijgen. Ongeveer 33% van de grond in Vlaanderen is in eigendom van landbouwers, de rest van de grond wordt gepacht.

Areaalafname
Het totale landbouwareaal in Vlaanderen komt uit op 609.000 hectare, wat 26.000 hectare minder is dan in 2001. Ook het aantal landbouwbedrijven is de laatste jaren bijna gehalveerd. Er zijn nog bijna 23.300 bedrijven, terwijl dat er aan het begin van deze eeuw nog 41.000 waren. Tevens is er een daling zichtbaar in het aandeel van de landbouwsector in de Belgische economie; dat is nog slechts 0,55% van het bruto binnenlands product.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden