Nieuws Pachtprijzen

Dit kost het pachten van 1 bunder in de EU

6 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Niet alleen de grondprijs in Nederland, maar ook de Nederlandse pachtprijs is binnen de Europese Unie (EU) het hoogst. Wat kost het pachten van 1 bunder in de EU, en waar komen de verschillen in de prijs vandaan?

Het verschil in de pachtprijzen tussen de EU-landen is groot, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De gemiddelde pachtprijs komt uit op €200 per hectare. Uit de cijfers blijkt ook dat de helft van de grond in de EU gepacht is en dat de andere helft in eigendom is. In de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) wordt het minste betaald voor pachtgrond. De bedragen komen in deze landen uit op zo'n €50 tot €100 per hectare.

De pachtprijs komt in Roemenië en Tsjechië uit op zo'n €100 per hectare. Ook is het in Zweden, Hongarije en Spanje relatief goedkoop om te pachten; de prijzen liggen tussen de €130 en €160 per hectare. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt ongeveer €170 per hectare neergelegd voor het pachten van 1 bunder grond.

Frankrijk en Polen
In landen waar meer landbouw is en eerder aan emigratie gedacht wordt (Polen en Frankrijk), betaal je meer voor het pachten van grond. Het gaat al gauw om prijzen van €200 per hectare. Daarnaast is Frankrijk ook het land waar de meeste grond gepacht wordt en waar de meeste landbouwgrond te vinden is; ruim 80% van de 27 miljoen hectare is verpacht. Echter, in Polen zijn de cijfers anders, want daar wordt (relatief gezien) de minste grond verpacht. Ongeveer 18% van de 14,4 miljoen hectare is verpacht.

Hoe dichter we bij Nederland komen, hoe harder de pachtprijs stijgt. In Duitsland en België komt de prijs namelijk al gauw uit op zo'n €300 per hectare. Echter, er is maar 1 land dat enigszins in de buurt van Nederland weet te komen: Denemarken. In het land komt de pachtprijs uit op ruim €500 per hectare.

Nederland eenzaam aan kop
Echter, zoals eerder al benoemd staat Nederland bovenaan de lijst. De gemiddelde pachtprijs in ons land komt uit op zo'n €800 per hectare. Daarbij blijkt uit de cijfers dat in Nederland ongeveer 40% van de 1,8 miljoen hectare beschikbare grond gepacht wordt. Nederland kent daarnaast de tweede hoogste directe betalingen (na België). Die komen namelijk uit op zo'n €390 per hectare.

Echter, die directe betalingen zijn nog niet in verhouding. In de EU wordt gemiddeld namelijk €257 per hectare aan directe betalingen gegeven, terwijl de gemiddelde pachtprijs op €200 per hectare ligt. Kortom: de directe betalingen zijn in de meeste landen hoger dan de pachtprijs.

Grondproductiviteit
De belangrijkste redenen voor de verschillen in de prijs is de productiviteit van de grondgebonden landbouw en de balans tussen vraag en aanbod. De productiviteit van de grond is in Polen, Duitsland en Frankrijk fors lager, ten opzichte van België en Nederland. Dat blijkt uit de cijfers van Wageningen Economic Research

Echter, ook wanneer de productiviteit als graadmeter wordt gebruikt, ligt de prijs in Nederland boven het verwachte niveau. Daarentegen is de pachtprijs in België juist relatief laag wanneer de grondproductiviteit als graadmeter wordt gebruikt.

Een andere belangrijke reden voor de verschillen in de prijs is de mate waarin de overheid reguleert. In Frankrijk is er een sterke regulering vanuit de overheid (de SAFER), terwijl er in Roemenië en in het VK veel liberaler wordt omgegaan met de pachtprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Sjonnie 6 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10879525/dit-kost-het-pachten-van-1-bunder-in-de-eu][/url]
Als door de klimaatverandering deze zomer standaard wordt is er geen extra productiviteit van grond T.o.v. Polen of Grankrijk.
Dan worden het 2 a 3 snedes per jaar en geen 5 of 6 dus kan deze pachtprijzen niet stand hpuden. Zeker niet als er ook nog in de fosfaat zeepbel geïnvesteerd moet worden.
BP 7 Augustus 2018
Uit de publicatie van Wageningen Economic Research blijkt ook: In Nederland is de pachtprijs slechts 1,3% van de grondprijs, net als in Duitsland. In Denemarken is dat 2,6%, in Frankrijk bijvoorbeeld 3,3%!
wim 12 Augustus 2018
Als in Nederland en Belgie de productiviteit fors hoger is, waarom hebben al die andere landen dan standaard dezelfde mestplaatsingsruimte per hectare?
hans 12 Augustus 2018
Wim, dit is niet zo. Vooral totale toegestane N/ha verschilt nogal.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden